Dionica Odžak - Svilaj: Pogledajte vožnju autoputem koji povezuje BiH i Europu

Radiosarajevo.ba
Dionica Odžak - Svilaj: Pogledajte vožnju autoputem koji povezuje BiH i Europu
Prije nešto manje od mjesec dana zvanično su završeni radovi na još jednoj dionici Koridora Vc u Bosni i Hercegovini, a riječ je o dionici autoputa Svilaj - Odžak, koja bi našu državu trebala povezati s Europskom unijom.

Ipak, ova dionica autoputa nije u potpunosti funkcionalna jer do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza nije moguće koristiti autoput za njegovu krajnju namjenu, odnosno za prelazak iz BiH u Hrvatsku. No, do potpunog puštanja u promet i završetka svih radova, ova dionica autoputa prepuštena je na korištenje lokalnom stanovništvu.

Prilikom završetka radova direktor preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić kazao je kako će ovaj dio koridora znatno rasteretiti saobraćaj u Odžaku.

"No, pravu vrijednost ova dionica autoputa dobit će tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj. Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih puteva", istaknuo je Terzić.

Inače, riječ je o najsjevernijem dijelu autoceste na Koridoru Vc, koja ima strateški značaj za cjelokupan autoput. Na ovaj način BiH će biti povezana sa sjevernim i istočnim dijelovima Hrvatske, što će ubrzati protok putnik0a i roba između ove dvije države.

Za ovaj infrastrukturni projekat WBIF je prvi put u ovom dijelu Europe odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 miliona eura. Ova dionica autoputa duga je deset kilometara, te predstavlja modernu cestu između Odžaka i Svilaja kojom se možete provozati, zajedno s nama, u narednom snimku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije