DF: Vlasti RS-a politiku zločina pokušavaju utvrditi kao javno dobro

Radiosarajevo.ba
DF: Vlasti RS-a politiku zločina pokušavaju utvrditi kao javno dobro
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Demokratska fronta je osudila sramnu i, kako su naveli, u cilju velìčanja genocida aktivnost vlasti Republike Srpske koja se provodi kroz oblik takozvane  Međunarodne naučne konferencije.

"Vlasti Republike Srpske ignorišući činjenice utvrđene na bazi presuda suda Ujedinjenih nacija te služeći se teorijama zavjera koje graniče sa zdravim razumom, institucionano pokušavaju da politiku činjenja zločina genocida utvrde kao javno odnosno društveno dobro tog entiteta", istakli su. 

Milorad Dodik: U Srebrenici je počinjen zločin i nad muslimanima

Ocijenili su da je politika vlasti Republike Srpske u potpunosti je na tragu politike za genocid presuđenog Radovana Karadžića dodavši:

"Ona u potpunosti zanemaruje sve međunarodne, demokratske i civilizacijske standarde, dok paralelno s tim promovira svoje standarde koje bi po njihovom mišljenju svijet trebao prihvatiti. Zločini koje su počinile paradržavne institucije Republike Srpske za njih su bili prevencija i nešto što je bilo nužno u genocidnom procesu stvaranja Republike Srpske. Tako i danas vlasti Republike Srpske djeluju preventivno".

Kako su naglasili, umjesto da smognu snage da nakon pravomoćne presude Karadžiću ukažu građanima tog entiteta na sramni karakter Karadžićeve
politike, vlasti Republike Srpske presude suda Ujedinjenih nacija nastoje izvrgnuti ruglu, vodeći se logikom da se cijeli svijet urotio protiv Srba.

"Građanima tog entiteta bi morali objasniti da je samo u okolnostima u kojima je Karadžić srpski heroj zaista moguće da cijeli svijet bude protiv Srba. Dok vlasti Republike Srpske mimo svih Dejtonom utvrđenih pravila naoružavaju policiju koja je osuđena za genocid, dok formiraju rezervne sastave tih policija, i dok se paralelno s tim procesima uznemiruje, i to nacističkim metodama, nesrpsko stanovništvo, međunarodna zajednica i njeni predstavnici u Bosne i Hercegovine ili izražavaju nesadržajnu zabrinutost ili naprosto šute", poručili su. 

Demokratska fronta zbog svega toga smatra da je postalo nesuvislo se pozivati na međunarodnu zajednicu, jer politika koja u Bosni i Hercegovini njeguje tekovine genocida nimalo ne mari za stav iste međunarodne zajednice u
Bosne i Hercegovini, čije je postojanje krajnje upitno.

"Prijetnje i veličanje genocida se niti smiju niti mogu ignorisati. Stoga pozivamo sve probosanske snage na okupljanje u cilju iznalaženja institucionalnog odgovora na politiku siledžijstva i priprema za nova nasilja, kako bi se ona spriječila, jer historija nas uči da nas svijet neće odbraniti od onih koji protivno civilizaciji poznaju samo zakon sile", saopšteno je iz Demokratske fronte. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije