DF: 'Trojka odbila deklaraciju o vodozaštitnim zonama, brinu se samo za lične interese'

2
Radiosarajevo.ba
DF: 'Trojka odbila deklaraciju o vodozaštitnim zonama, brinu se samo za lične interese'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

Demokratska Fronta je objavila reakciju na to što je njihova deklaracija o zaštiti vodozaštitnih zona odbijena u Skupštini Kantona Sarajevo.

Saopštenje DF prenosimo u cijelosti: 

"Na današnjem nastavku 8. redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, sarajevska Trojka nije podržala predloženu Deklaraciju za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta 'Sarajevsko polje' koju smo predložili kao klub Demokratske fronte u KS.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Nakon što je Trojka još u maju mjesecu usvojila zaključak da deklaracija nema status hitnosti, danas u redovnoj proceduri NIJE USVOJENA.

SDP, NIP i Naša stranka ponovo su pokazali da su im prioritet lični i sitni politički interesi, bez obzira na izborne i koalicione programe kojim godinama obmanjuju građane Kantona Sarajevo.

Sjednica Skupštine KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Skupštine KS

Naša Deklaracija ima jedan cilj, a to je opredijeljenost skupštine da svim zakonskim aktima zaštiti sarajevsku pitku vodu i nastala je u saradnji sa stručnim licima i udruženjima koji se bave zaštitom okoliša.

U vremenu kada cijela Europa i svijet teži zaštiti prirode i izvorišta pitke vode, ovakvim neosnovanim odbijanjem našeg prijedloga, još jednom je pokazano da SDP, NIP i NS zajednički imaju jedino legalizaciju gradnje u području vodozaštitne zone i direktno podržavaju zagađenje okoliša i zdravlja svih građana", navodi se u saopštenju Demokratske Fronte. 

Objavljujemo i puni tekst Deklaracije o očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta 'Sarajevsko polje':

"Polazeći od značaja očuvanja vode za piće i zona sanitarne zaštite izvorišta “Sarajevsko polje” koje imaju za cjelokupni Kanton Sarajevo, zbog izrazite zabrinutosti javnosti za očuvanjem kvaliteta zaštite izvorišta, a samim time i budućnosti vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, Skupština Kantona Sarajevo izražava svoj stav o nužnosti očuvanja granica zona sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju mjerama koje su određene Odlukom o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje” po njenom stupanju na snagu 1987. godine, te u svojim budućim djelovanjima obavezuje se na očuvanje postojećih mjera zaštite u istom prostornom obuhvatu bez ublažavanja stepena zaštite nad postojećim zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u bilo kojem njihovom dijelu.

Takođe, Skupština Kantona Sarajevo izražava svoj stav i da se u najskorijem vremenskom roku obuhvat strožije zaštite proširi i na dodatna područja koja trenutno ili potencijalno ugrožavaju izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju masovnom komercijalnom gradnjom, konkretno na prostorima planina Igman i Bjelašnica.

Sjednica Skupštine KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Skupštine KS

Pri zaštiti vodozaštitne zone 'Sarajevsko polje' treba se rukovoditi najboljim praksama vodozaštite zemalja iz našeg okruženja i Evropske unije.

Poduzeti koraci trebaju u svakom svom segmentu i cjelini odražavati duh vremena u smislu najnovijih naučnih saznanja o štetnosti pojedinih ljudskih aktivnosti po kvalitet i kvantitet vode u izvorištima, te u pogledu urgentnosti i ozbiljnosti nadolazeće klimatske krize koja izaziva sve učestalije suše na našim prostorima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije