DF o masakru u Ahmićima: Dijelimo bol i osuđujemo svako negiranje zločina

2
Radiosarajevo.ba
DF o masakru u Ahmićima: Dijelimo bol i osuđujemo svako negiranje zločina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima

Odavanjem počasti žrtvama danas, 16. aprila je obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u selu Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. godine ubili 116 civila.

O godišnjici zločina oglasila se i Demokratska fronta:

"Danas se prisjećamo žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini. Dijelimo bol sa porodicama žrtava i sa suosjećanjem i empatijom pristupamo sjećanju na ono što se dogodilo. Sve nevine žrtve su jednake za nas, a vjerujemo i za sve građane Bosne i Hercegovine.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Naša misija je da pogledamo istini u oči, i kao društvo krenemo naprijed, uz sjećanje na svaku nevinu žrtvu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Preduslov za to svakako je poštivanje svih presuda sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, kao i javna osuda svakog zločina.

Današnji dan možda je i najbolji trenutak za suočavanje sa prošlošću, kao i da se jasno poruči da zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja.

Također osuđujemo svako negiranje zločina kao i bilo koji oblik zaštite i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca. Pozivamo sve nadležne pravosudne institucije da konačno pristupe procesuiranju svakodnevnog negiranja presuđenog zločina."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije