DF iskritikovao SDP: Bilo bi dobro da znaju šta znači elektorski izborni sistem

Radiosarajevo.ba
DF iskritikovao SDP: Bilo bi dobro da znaju šta znači elektorski izborni sistem
Foto: Arhiv / Demokratska fronta

SDP je ponovo, kao i 2012. godine, spreman pristati na uvođenje nejednake vrijednosti glasa, saopćeno je iz Demokratske frone, kao reakcija na gostovanje Irfana Čengića, federalnog zastupnika SDP-a, u emisiji „Odgovorite ljudima“, kada je prezentirao elektorski izborni sistem.

Naveli su da je te 2012. godine SDP ponudio HDZ-u nejednaku vrijednost glasa, „da bi na kraju upravo zbog te izdajničke ideje predsjednik Komšić i napustio SDP“.

Bilo bi dobro kada bi Čengić i ostali iz SDP-a znali šta znači elektorski sistem, koji postoji samo u SAD, gdje veličina pojedine zemlje i brojnost njene populacije određuje broj elektorskih glasova koju ta savezna američka država posjeduje u izboru za predsjednika SAD-a. SDP ovo shvaćanje elektorskog modela nije ništa drugo do politička blasfemija i diletantizam“, navodi se u saopćenju.

Iz DF-a dodaju da se u SAD elektori ne koriste kako bi se vršio etnički ili rasni izbor kandidata, nego građanski, odnosno ne koriste se zato što je u nekoj od saveznih država više ili manje bijelaca ili crnaca, nego građana uopće.

Uostalom, potpuno je nakaradna logika, da bi kantoni/elektori sa manjim brojem građana trebali imati veću vrijednost od onih sa većim brojem građana“, stoji u saopćenju.

Ističe se da SDP nastoji da kroz elektorski sistem glasova potvrdi teorijski i praktično nepostojeći fenomen „legitimnog političkog predstavljanja naroda“.

Podsjećamo zvaničnike SDP-a da u Mišljenju Europske komisije vrlo jasno piše da bilo čija etnička pripadnost i mjesto prebivališta ne mogu određivati bilo čiji izborni status, pa tako ni u elektorskom sistemu. Kada to znamo, pitamo se znaju li 'omladinci' iz SDP-a pročitati Mišljenje Europske komisije i tačno ga protumačiti“, navedeno je.

Naglasili su da su građanski i etnički princip nepomirljive stvari, pa ih zaima kako to SDP misli pomiriti nepomirljivo.

„Izbor je veoma jednostavan – ili europski izborni standardi ili oni koji unose dodatne diskriminacije, makar to bila nemušta ideja o elektorski dodijeljenim glasovima“, zaključeno je iz DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije