Pogledajte kompletan DF-ov prijedlog amandmana na Ustav i izmjena Izbornog zakona

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kompletan DF-ov prijedlog amandmana na Ustav i izmjena Izbornog zakona
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Demokratska fronta konferencija za medije

Klub zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH danas je u proceduru usvajanja uputio amandmane na Ustav BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Rješenjima koja su predložili uvodi se moderna tehnologija u izbornom procesu da se preduprijede prevare, zabranjuje se kandidiranje presuđenim ratnim zločincima, depolitizira se izborna administracija, održavaju se izbori u Mostaru...

Predviđa se prestanak mandata zastupnicima ako Parlamentarna skupština BiH ne radi svoj posao, kao i prijevremeni izbori za članove Predsjedništva BiH ako ono ne funkcionira.

Amandmane na Ustav BiH možete pogledati u našoj galeriji fotografija.

Pogledajte kompletan prijedlog izmjena Izbornog zakona:

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH by on Scribd

Kada je riječ o Predsjedništvu, predloženo je da u ovu instituciju bude izabrana jedna osoba sa teritorije RS bez obzira kojem narodu pripada, a dvije iz FBiH koje ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili obje iz reda ostalih.

Trenutno građani koji ne pripadaju jednom od tri kontitutivna naroda ne mogu ući u Predsjedništvo, niti u Dom naroda.

Dom naroda bh. Parlamenta imao bi 21 delegata umjesto sadašnjih 15. Tu bi se iz FBiH biralo po pet delegata iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, dva iz reda ostalih i jedan iz reda srpskog naroda. Iz RS bi u Dom naroda bilo birano pet delegata iz reda srpskog naroda, te po jedan Hrvat, Bošnjak i iz reda ostalih. Uloga Doma naroda bi se reducirala na pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

Predložen je i sistem raspodjele vijećničkih mandata u Mostaru, kako bi se konačno u ovom gradu održali izbori.

DF predložio izmjene Izbornog zakona: Vrijeme je da svi budemo ravnopravni

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije