Reakcija / DF: EU treba sankcionisati Plenkovića zbog poziva na neprovođenje presuda

27. 09. 2020. u 16:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Demokratska fronta reagovala je na izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića tokom virtuelnog govora na Skupštini UN-a tokom koje je, kako navode, pozvao na direktan način na neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz tačke 45. pomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip.

U tome smislu, kao dokaz tvrdnje, citiramo tačku 45. pomenute presude;

U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i 'etničkim čišćenjem' (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da
je bilo neophodno pristati na 'konstitutivne narode' kako bi se osigurao mir'.

Umjesto toga, i suprotno presudama Evropskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje toga principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda.

S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Evropske unije trebaju primjerno sankcionisati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU", saopšteno je iz ove stranke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA