Deveti sajam stipendija u Sarajevu: 12 ambasada, 26 institucija i brojne organizacije

Fena
Deveti sajam stipendija u Sarajevu: 12 ambasada, 26 institucija i brojne organizacije
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Deveti sajam stipendija u Sarajevu

Deveti sajam stipendija okupio je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu predstavnike 58 institucija, od čega je 12 ambasada i 26 evropskih partnerskih univerziteta te drugih vladinih i nevladinih organizacija.

Na zvaničnom otvaranju skupa rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istaknuo je tradicionalno prisustvo predstavnika Njemačke, Francuske, Japana, Turske, Mađarske, Indije, Švedske, Grčke, Češke Republike, a od ove godine i predstavnika Indonezije, Rumunije i Ruske Federacije.

"Univerzitet u Sarajevu nikad nije poznavao granice, svjesni smo bremena vremena u kojem živimo. Organizacijom ovog sajma željeli smo iskazati brigu za studente, nastavnike i suradnike našeg univerziteta, ali i za sve druge osobe iz Bosne i Hercegovine željne znanja, učenja i mogućnosti da se obrazuju na željenoj visokoobrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini ili inozemstvu", kazao je.

Za novinare je naglasio da ovdašnje studente najviše zanima na kojim to univerzitetima u svijetu mogu nastaviti školovanje, steći nova iskustva.

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg zadovoljan je zbog prilike da studenti sagledaju sve mogućnosti studiranja u inozemstvu. Podsjeća da Švedska ima univerzitete koji su visoko rangirani na međunarodnom nivou, podstiču kreativnost i inovativnost.

"Na švedskim univerzitetima studira mnogo studenata iz drugih država. Ima mnogo prilika za dobivanje stipendija u Švedskoj. Stipendije dijele vladine institucije za strane studente, kao i pojedinačni univerziteti",  naglasio je u izjavi za novinare.

Ipak na sve to, kaže, gleda kao na program razmjene, s nadom 'da će se studenti iz ove države (koji odu na studije Švedsku) nakon završenih studija vratiti i doprinijeti razvoju svoje države'.

Ambasador Grčke Georgios Iliopoulos kaže da ovaj put nisu ponudili određene stipendije samo za Sajam, nego su prezentirali svoj godišnji program stipendija.

"Nudimo sve vrste stipendija, za skoro sve vrste fakulteta i univerziteta. Osim civilnih, nudimo i određeni broj vojnih stipendija koje nisu namijenjene samo profesionalnoj vojsci, nego i za druga zanimanja (za civile) poput psihologije i drugo", kazao je.

Deveti Sajam stipendija Univerzitet u Sarajevu organizira u saradnji s diplomatsko-konzularnim misijama, vladinim i nevladinim sektorom i drugim institucijama koje nude različite vidove podrške tokom obrazovanja. Inicijator aktivnosti na podizanju svijesti o međunarodnoj mobilnosti i korištenju stipendija za studiranje u Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Kako je naglašeno na otvaranju, troškove organiziranja snosi Univerzitet, koristeći se sredstvima preostalim od programa Erasmus Mundus, kao i podrškom Fondacije Kralja Baudouina iz Belgije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije