Devet žrtava genocida u Srebrenici pronašlo svoj smiraj

Radiosarajevo.ba
Devet žrtava genocida u Srebrenici pronašlo svoj smiraj
Foto: AA / Potočari

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop devet žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari ove godine ukopani su:

- Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama 

- Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima 

- Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše 

- Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini 

- Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. u Novoj Kasabi 

- Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici 

- Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama 

- Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. u Ljuboviji 

- Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. u Glogovoj. 

Ove godine ukopan će biti najmanji broj žrtava do sada. Nekoliko porodica, koje su ranije dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih, povukle su te saglasnosti, u najvećoj mjeri zbog činjenice da mnogi članovi porodica žrtava, zbog pandemije, neće moći prisustvovati dženazi i ukopu ove godine u Potočarima. 

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopane 6.643 žrtve, a još 237 žrtava ukopano u mezarjima izvan Potočara, a u skladu sa željama njihovih porodica. 

Najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima je novorođenče, beba Fatima Muhić, dok je najstarija žrtva Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine. 

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava. Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava, dok će ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopan do sada najmanji broj, posmrtni ostaci devet žrtava. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije