Detalji sa suđenja Milošu Lukiću u Sudu BiH: Advokati ponavljaju istu priču

7
Radiosarajevo.ba
Detalji sa suđenja Milošu Lukiću u Sudu BiH: Advokati ponavljaju istu priču
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Miloš Lukić

Miloš Lukić, v. d. direktor Službenog glasnika RS, nakon suđenja u Sudu BiH rekao je da je viđena blijeda predstava Suda i Tužilaštva.

"Postoje namirnice od kojih se pita ne pravi. Nema potrebe da se plašim, šta god da se desi činjenica je samo da sam radio u skladu sa zakonom", rekao je Lukić.

Miljkan Pucar, Lukićev branilac, rekao je da je nakon čitanja optužnice iznio izlaganje u kojem je tražio da Christian Schmidt pokaže rezoluciju Savjeta bezbjednosti kojom je imenovan, zatim kako je imenovan PIK i ko je dao ovlaštenja PIK-u i gdje piše u Ustavu BiH da neko osim Parlamenta može da donosi zakone.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

"Schmidt je stranac. Oni koji su potpisali ovu optužnicu treba da odgovaraju", rekao je Pucar.

On je rekao da Tužilaštvo BiH ima obavezu da dokaže svaku svoju sumnju, te da je ubijeđen da će na kraju doći do spajanja postupaka Lukića i Milorada Dodika, predsjednika RS.

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kaže da je očigledno da se radi o politički montiranom procesu te da se na žalost pokušava da se verifikuje Christian Schmidt.

"Ovdje nema osnova za bilo kakvo suđenje, ali ima potrebe za potpuno novi model BiH", rekao je Košarac.

Radovan Kovačević, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH, rekao je da je proces cirkus i apsurd i ponižavanje Bosne i Hercegovine, iako je namjera da se ponizi RS.

"Na osnovu kojeg zakona koji je usvojila Parlamentarna skupština je ovdje neko vodio bilo kakav sudski proces. Svi koji pristaju na to i smatraju da je to normalno, pristaju na ponižavanje Bosne i Hercegovine", rekao je Kovačević.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da će se ovo što se dešava Dodiku i Lukiću desiti i ostalim narodima, pišu Nezavisne.

Miloš Lukić došao na Sud BiH: Ponovo se pojavile skandalozne poruke

Miloš Lukić došao na Sud BiH: Ponovo se pojavile skandalozne poruke

"Ovo je krivični postupak. Ovaj Sud donosi ozbiljne odluke i da li je moguće da ostajemo nijemi samo zato što se ovo dešava Dodiku i Lukiću.

Nemoguće da na ovim postulatima počiva Sud BiH", rekao je Minić dodajući da je BiH jaka i zdrava onoliko koliko se RS i Federacija dogovore, te da nametanje odluka nije rješenje.

Suđenje Milošu Lukiću se nastavlja 6. marta 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije