BiH / Detalji akcije Pionir: Tužilaštvo, SIPA i UIO u lovu na krijumčare duhana

03. 10. 2018. u 14:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Uprava za indirektno oporezivanje proveli su zajedničku akciju pod nazivom Pionir u borbi protiv organiziranog krijumčarenja velikih količina duhana.

"U akciji je zaplijenjeno oko 1,4 tone duhana, mašine i oprema, kao i više od 100 kilograma rezanog duhana. Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više od 100.000 KM. Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Tuzle,
Lukavca i Viteza, provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su kao organizirana kriminalna grupa vršili nezakonitu nabavku, pripremanje i prodaju velikih količina duhana.

Duhan je ilegalno distribuisan na crnom tržištu u BiH čime je nanesena velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist", saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako se navodi, u akciji je pronađeno i zaplijenjeno oko 1,4 tone duhana, oko 100 kg rezanog duhana pripremljenog za prodaju i distribuciju, kao i mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni na prevaran i nezakonit način dolazili do velikih količina duhana, koji su dalje distribuisali na crnom tržištu.

"Porez i akcize za kilogram duhana u legalnoj prodaji iznose oko 100 KM, tako da je krijumčarenom količinom duhana državi BiH i budžetu pričinjena šteta u iznosu većem od 100.000 KM, a koji završava kao nezakonito ostvarena imovinska korist osoba koje čine ova krivična djela. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu", poručili su iz državnog Tužilaštva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA