Denis Zvizdić: "BiH mora realizirati dva najveća vanjskopolitička cilja"

3
FENA
Denis Zvizdić: "BiH mora realizirati dva najveća vanjskopolitička cilja"
Foto: Fena / Denis Zvizdić

Geopolitička situacija u svijetu trenutno je obilježena agresijom Rusije na Ukrajinu i daljnjom okupacijom Gaze, što su dva sukoba koja će zasigurno odlučivati o novom svjetskom poretku.

U svemu tome, Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto realizacijom njena dva ključna vanjskopolitička cilja - članstvom u Evropskoj uniji i NATO savezu.

To je danas u Sarajevu izjavio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govoreći o temi "Atuelna politička situacija u i oko BiH, EU i NATO put BiH" kao gost uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca 'Krug 99'.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Među probosanskim političkim partijama i prijateljima Bosne i Hercegovine ne smije biti antizapadne retorike jer euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu, kazao je također Zvizdić.

Kad je riječ o željenom ekonomskom razvitku Bosne i Hercegovine, najveći makroekonomski problem na tom putu je odlazak mladih obrazovanih kadrova. Njih bi u iseljavanju zaustavili i zadržali u vlastitoj zemlji njena politička stabilnost i pravna sigurnost.

U kontekstu situacije u regionu i odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, Zvizdić naglašava da još politički egzistiraju osobe i hegemonistički projekti 'iz devedesetih', što narušava ukupne odnose na Balkanu.

Konačno: Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH srodnicima bh. državljana iz Gaze!

Konačno: Vijeće ministara odobrilo ulazak u BiH srodnicima bh. državljana iz Gaze!

Nasuprot tome, ima progresivnih i probosanskih snaga što žele mir i stabilnost iako drugi agresivno stvaraju medijsku, a neistinitu sliku o nemogućnosti suživota na ovim prostorima.

"Stoga stalno treba raditi na projektima koji će predstaviti region kao sigurno mjesto unutar evropskog prostora, poželjno za ulaganja", zaključuje Zvizdić.

Na molbu novinara da komentira što sinoć u Vijeću ministara BiH, zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske (RS), nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu Palestincima evakuiranim iz Gaze zajedno sa srodnicima bosanskog porijekla, Zvizdić je izrazio nadu da će taj problem ipak biti pozitivno riješen na koncu, odnosno da će ministri iz RS-a ispoljiti bar minimum empatije prema ljudima što su uspjeli nekako preživjeti pakao - što je na kraju i usvojeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije