Stranke opozicije ujedinjene: Bećirović će pobijediti, za BiH sviće novi dan

0
Radiosarajevo.ba
Stranke opozicije ujedinjene: Bećirović će pobijediti, za BiH sviće novi dan
Foto: Fena / Lideri opozicije dali podršku Denisu Bećiroviću

"Okupili smo oko zajedničkog kandidata odlučni da mijenjamo sistem, stanje i da za BiH svane novi dan", poručio je danas na zajedničkoj Konvenciji opozicionih stranaka u FBiH lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Zajedničku Konvenciju organizovali su Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Naroda i pravde, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost BiH, Narodnog evropskog saveza, Stranke za nove generacije, Bosanskohercegovačke inicijative, Prve mostarske partije, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Pokreta demokratske akcije i Stranke penzionera/umirovljenika BiH.

Nikšić: Ovaj put glasaš kao da cijeli svijet zavisi od tebe

“Ujedinjeni za slobodu BiH šaljemo jasne poruke svim ljudima u BiH, kriminalnoj, korumpiranoj, nesposobnoj i bezosjećajnoj vlasti, našim prijateljima iza međunarodne zajednice i članovima stranaka i partija, građanima želimo jasno poručiti – da će BiH opstati. Garant za to smo mi – predsjednici opozicionih stranaka. Imamo vlast koja neće da ukine akcize na gorivo niti da smanji cijenu hljeba.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Poruka biračima – ovaj put u oktobru glasaš kao da cijeli tvoj svijet zavisi od tebe, za spas svoje BiH. Nikada im nećemo oprostiti stotine hiljada naše djece koji su zbog njihovog kriminala napustili državu, porodice i prijatelje. Denis Bećirović je novi član Predsjedništva BiH, BiH će opstati”, rekao je Nikšić, prenosi N1.

Radončić: Nemoj biti fikus, budi predsjednik strateških ideja, pomirenja

Lider SBB-a Fahrudin Radončić uputio je poruku Bećiroivću kakav mora biti predsjednik, a kakav ne smije biti.

“Moraš biti predsjednik koji će vratiti riječ, toj časnoj funkciji vratiti dostojanstvo. Nemoj biti predsjednik koji će dijeliti svoj narod i njegov patriotizam na prvi red kičme itd. Nemoj biti predsjednik koji će zavađivati svoje pa ostale ljude. Nemoj biti predsjednik koji će montirati procese uspješnim ljudima i onima koji su mu rivali, koji će lagati u Vijećnici. Nemoj političkim oponentima podmetati drogu pa tvoji saradnici budu uhvaćeni na Sky aplikaciji. Nemoj lagati nikoga, a naročito žrtve genocida. Ne obećavaj da ćeš zaposliti 100.000 ljudi, a onda ih zaposliš lošom politikom u Njemačkoj. Nemoj biti silnik i ne kradi izbore, tako su do sada pobjeđivali. Nemoj biti fikus, budi predsjednik strateških ideja, pomirenja. Onaj koji se neće bojati pitati opoziciju i vlast hoće li ići na međunarodne pregovore ili ne. Želim da Sarajevo bude prijesotlnica, da okupljamo djecu iz RS i Hercegovine. Da imamo predsjednika koji će ovo sve uraditi, a ti to možeš jer si dobar čovjek”, poručio je Radončić.

Konaković: Dvojica su shvatila, ni Čović ni Dodik neće biti kandidati

Lideri opozicije dali podršku Denisu Bećiroviću
Foto: Fena: Lideri opozicije dali podršku Denisu Bećiroviću

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je kako je ovo trenutak koji pokazuje da su okupljanja i jedinstva moguća i to suštinska bh., sa željom da BiH vrate na pravi kolosijek i pomognu joj na putu ka EU integracijama.

“Prvi put se istinski desilo da 10-ak ozbiljnih kandidat za člana Predsjedništva svoje lične interese stave i zaključaju u fioke i okupimo se oko zajedničkog kanadidata. Naša odluka da podržimo Denis je bila čisti racio u kojoj smo razmišljali o svojoj i svoj djeci BiH. Koliko je važno skloniti s političke scene trojac – Dodik, Čović. Izetbegović, koliko njih trojica hraneći jedan drugog ostvaraju lične i druge interese, a koliko ih zaista malo zanima BiH. Tu osovinu neuspjeha treba skloniti sa političke scene. Dvojica su shvatila, ni Čović ni Dodik neće biti kandidati, a ovog trećeg će skloniti narod BiH i nećemo ga više gledati. Njemu očigledno treba više vremena da shvati u kakvom stanju se ova zemlja nalazi. Optimizam za pobjedu ne gajimo na matematici”, rekao je Konaković.

Ogrešević: Mi ne trebamo kritizirati 

Lider NES-a Nermin Ogrešević kazao je kako je ovo bitan trenutak za BiH.

“Pročitam osam analizu demografskih stručnjaka da ako ovakav trend raseljavanja i ostali elementi da ćemo do 2050. imati 1,5 miliona stanovnika. Samo taj podatak govori dovoljno sam za sebe. To je alarm, uzbuna i zaista to je slika i prilika ovoga što je 20 godina radila ova vlast. Mi ne trebamo kritizirati, vrijeme u kojem živimo je najbolji argument. Nemamo pravu državu, pravno-stabilno okruženje, nemamo investicije itd. Na svima nama je odgovornost da posvećeno radimo postavljenim ciljevima”, rekao je Ogrešević.

Miletić: Bećirović voli BiH bez ikakve dileme

Predstavnik Pokreta za nove generacije Zlatko Miletić kazao je kako ovaj projekat predstavlja budućnost i prosperitet svim građnima BiH.

“Fašisti iza nacionalne trojke nas ponižavaju 20 godina, nazivaju nas fejk Alijim Hrvatima, Srbima izdajnicima. Mi smo se iz tih rrazloga odlučili podržati Bećirovića da vide da nećemo živjeti u njihovoj fašističkoj mantri. Bećirović je vrlo agilan, zna biti tvrdogal, ali je vrlo sistematičan. Vjerovatno to ima s njegovim naučnim obrazovanjem. Tokom sjednice znao sam ga zezati jer zna biti previše detaljan. On će svojim časnim ponašanjem i radom zaslužiti još veću pažnju građana BiH. Ima vrlo važan kvalitet- to je čovjek koji istinski, u svakom trenutku, voli BiH bez ikakve dileme”, rekao je Miletić.

Pirić: Bićemo vam snaga i vjetar u leđima

Elzina Pirić, liderka PDA, se obratila iz drugog pokušaja. Prvi put joj je pozlilo do uzbuđenja. Kazala je kako PDA ne može sama napraviti promjene, ali da su spremni zajedno s drugim strankama opozicije izvršiti neophodne promjene u BiH, u interesu svih naroda i građana jedine domove BiH s nadom u bolje sutra.

“Dokaz da smo spremni izvršiti cilj stvaranja bolje BiH počinje usuglašavanjem zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva, najboljeg kandidat kojeg smo mogli ponuditi. A naš cilj nastaviti ćemo formiranjem konstruktivne zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima. Bićemo vam snaga i vjetar u leđima. Vidimo se 3. oktobra na ako Bog da pobjedničkom skupu ovdje u Sarajevu”, kazala je Pirić.

Kasumović: Ako ne pobijedi Denis ja dajem ostavku

Fuad Kasumović, lider BH liste, kazao je kako je počelo “prosipanje dogme kako je država u teškoj situaciji i da jedino s Bakirom na čelu države taj raspad se može zaustaviti”.

“Uporavo je on je taj koji je izdao najveći nacionalni interes svih građana ove države. Ponavljam, ako ne pobijedi Denis ja dajem ostavku. Toliko sam sigurna u to”, rekao je Kasumović.

Lideri opozicije dali podršku Denisu Bećiroviću
Foto: Fena: Lideri opozicije dali podršku Denisu Bećiroviću

Drljević: Zna se koga podržavamo

Semir Drljević Lovac, predsjednik PMP-a poručio je kako nisu veliki ali da će “na tas doktora Bećirovića baciti koliko god mogu”.

“U istoriji formiranja stranke penzionera ovo je prvi put da otvoreno, jasno i glasno kažemo koga podržavamo, a koga penzioneri podrže on prolazi bez problema”, rekao je Dževahid Sokić, Stranka penzionera/umirovljenik BiH.

Forto: Okrenuti BiH tamo gdje pripada u EU i NATO

Lider Naše stranke Edin Forto, kazao je kako je ovo prije tri godine bila nemoguća misija, ali da su tada i započeli projekta Vlade KS.

“Denis je dio tog procesa postao naš kandidat, kandidat Naše stranke, što je bilo nemoguće izgovoriti, a danas to punog srca govorim. BiH jeu opasnosti. Odluke o BiH se donosi na mjestima gdje se ne bi smjele donositi. Vakuum odsustva probosanske politike dovele su nas do toga da se u Evropskom parlamentu zagovara konstitutivnost naroda kao princip organiziranija jedne građanske države. Evropski parlamentarci su rekli da HDZ zagovara da je građanska država nešto loše. Susreli smo se činjenicom da je agresija na Ukrajinu ogolila politiku Milorada Dodika koji instrukcije prima iz Moskve. Deset godina vakuuma i BiH je u opasanosti. Mi ćemo u naredne četiri godine okrenuti brod BiH od loših politika, Beograda i Zagreba. Neće se tamo više donositi odluke o BiH. Okupit ćemo prijatelje i okrenuti BiH tamo gdje pripada u EU i NATO. Denise, ti ćeš prvi ami ćemo svi za tobom – ujedinjeni za BiH”, rekao je Forto, prenosi N1.

Kako je bilo danas u Sarajevu pogledajte u snimku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije