Denis Bećirović pisao za ugledni njemački časopis: Pročitajte njegov autorski tekst

9
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović pisao za ugledni njemački časopis: Pročitajte njegov autorski tekst
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Ugledni njemački časopis IPG (Internationale Politik und Gesellschaft /International Policy and Society) objavio je autorski tekst člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na engleskom i njemačkom jeziku, pod naslovom "Europaische Integration- Die Zeit läuft ab" ("Evropske integracije – Vrijeme ističe").

Tekst člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića predstavlja osvrt na dosadašnji proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, kao i perspektivu članstva u kontekstu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i novih geopolitičkih okolnosti. 

Časopis "Internationale Politik und Gesellschaft" obrađuje teme iz oblasti međunarodne i evropske politike, vanjske, sigurnosne i razvojne politike, te analizira izazove evropskih integracija i globalna pitanja okoliša. Među saradnicima u časopisu IPG su vodeći novinari, akademici i političari, kao i službenici za politiku u globalnoj mreži Fondacije "Friedrich Ebert".

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Denis Bećirović i general Wessely o Dodikovom odlikovanju Putina

Denis Bećirović i general Wessely o Dodikovom odlikovanju Putina

Tekst Denisa Bećirovića prenosimo u cjelosti:

"Dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju nakon decenija prepreka i neizvjesnosti je nesumnjivo važno postignuće i za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i za EU. Međutim, ispitivanje koraka ka punopravnom članstvu u EU bilo bi nepotpuno bez sagledavanja šireg konteksta, posebno odnosa zemlje sa susjedima.

Ako ovaj dio Evrope pokaže spremnost da mudro iskoristi svoje komparativne geopolitičke, geoekonomske i geokulturne prednosti, onda bi mogao postati posrednik koji bi istinski povezao Evropu i Aziju, srednju Evropu i Mediteran, te Jadran i Crno more. Morska područja. Preuzimanje takve konstruktivne uloge zahtijeva gledanje u budućnost, kao i izvlačenje pouka iz nedavne prošlosti. Između ostalog, to podrazumijeva novi pristup zasnovan na vrijednostima kao što su ljudska prava, vladavina prava, međusobno poštovanje i tolerancija.

S obzirom na odlučnost nadležnih institucija, visok stepen političkog konsenzusa, kao i očiglednu podršku javnog mnijenja u pogledu evropskih integracija, jasno je da je Bosna i Hercegovina predugo čekala na status kandidata.

Denis Bećirović razgovarao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha

Denis Bećirović razgovarao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha

Na evropskom putu

Samit EU-Zapadni Balkan 2003. u Solunu bio je veoma obećavajući za region, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Tada je EU potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana usvajanjem „Solunske agende za Zapadni Balkan: Kretanje ka evropskim integracijama“. Zanimljivo je da je Bosna i Hercegovina, koja je tada imala status potencijalnog kandidata, bila rame uz rame sa Republikom Hrvatskom. Međutim, zbog brojnih unutrašnjih i eksternih faktora koji su blokirali reformski proces, Bosna i Hercegovina je tek 2008. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a 2016. godine zvanično je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Glavni krivci sadašnjih prepreka i blokada na evropskom i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine su domaći „antievropljani“. Ne obaziru se na potencijalno članstvo u EU, svjesni da će ih predstojeći civilizacijski procesi natjerati da poštuju pravila i standarde koje nameće zakonodavno okruženje EU. Oni razumiju da bi tada morali dati šansu nekim drugim snagama na političkoj sceni.

Osim toga, važno je da EU ne pravi nove greške u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. U posljednjoj deceniji, blage politike prema destruktivnim političarima koji su otvoreno prijetili Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine i oklijevanje i nespremnost da se sankcioniraju radikalni političari koji su ugrožavali mir u zemlji i regionu bile su među najvećim greškama EU. je počinio.

Denis Bećirović se oglasio povodom imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara BiH

Denis Bećirović se oglasio povodom imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara BiH

Da je EU čvršće djelovala u posljednjih 10 godina, Bosna i Hercegovina bi bila pošteđena mnogih kriza. Odugovlačenje, oklevanje i neodlučnost samo su ohrabrili separatističke i proruske snage da otvoreno potkopaju osnovne evropske vrijednosti. EU nikada više ne bi trebalo da se ponaša slabo i neodlučno prema našoj zemlji. Put ka transformaciji Bosne i Hercegovine u stabilnu, mirnu i pouzdanu državu usko je povezan sa snažnijim angažmanom EU.

Upravo zbog ovog zastoja poseban značaj pridaje se statusu zemlje kandidata, koji je vratio nadu da će se Bosna i Hercegovina, uprkos stalnim preprekama, konačno i nepovratno pozicionirati na evropski put koji je zacrtan prije dvije decenije.

Nove prednosti

S obzirom na potpunu promjenu geopolitičkih okolnosti od 24. februara 2022. godine, EU i Bosna i Hercegovina imaju malo izbora ili vremena na raspolaganju. Očigledno je da su geopolitički i bezbednosni aspekti, kao i jasna promena evropske bezbednosne arhitekture, značajno uticali na stavove EU u pogledu intenziviranja integracionih procesa. Odluka o dodjeli statusa zemlje kandidata je iskorak, ali je istovremeno i velika odgovornost i izazov za Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

Denis Bećirović: NATO i EU su neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine

Denis Bećirović: NATO i EU su neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine

Ne treba gubiti iz vida da status kandidata kao rezultat ima brojne prednosti za državu. Iznad svega, svaka eksterna integracija predstavlja napredak i na unutrašnjem političkom planu – kao i podsticaj da se nastavi evropskim putem. Ovo je signal da Bosna i Hercegovina ima politički potencijal i da može ići naprijed ka evropskoj budućnosti.

Drugo, posljedice ove odluke znače da se zemlja pravno i formalno kreće korak bliže članstvu u EU. Status zemlje kandidata za članstvo u EU je nova platforma, koja pruža dodatne mogućnosti, ali i stvara nove izazove kojima se treba zajednički uhvatiti u koštac. Prevazilaženje ovih izazova svrstaće Bosnu i Hercegovinu u porodicu razvijenih evropskih država.

Pored političkih beneficija statusa zemlje kandidata, država i njeni građani će imati i dodatne finansijske mogućnosti. Iako dobijanje novih sredstava za zemlju kandidata nije zagarantovano, aktiviraju se brojne pogodnosti; prvenstveno IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) fondove, ali i druge alate namijenjene podršci širokom spektru reformi u dotičnoj zemlji kandidata. Koliko će evropski fondovi biti povećani u praksi, zavisit će isključivo od sposobnosti institucija Bosne i Hercegovine: prvo, od sposobnosti da se maksimalno iskoriste mogućnosti statusa zemlje kandidata i, drugo, od kapaciteta za što bržu provedbu reformi.

Ova dva procesa su direktno povezana: veća implementacija reformi dovodi do efikasnijih institucija, što automatski otvara veće mogućnosti korišćenja podrške EU, ali i direktnih stranih investicija. Time bi se stvorilo stabilnije političko i sigurnosno okruženje koje je privlačnije za ekonomska ulaganja.

Ozbiljna obaveza

Gore navedeni argumenti jasno ukazuju da je status zemlje kandidata značajan događaj za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, optimizam je opravdan samo ako se prihvati kao ozbiljna obaveza. Od ključne je važnosti znati šta nas čeka i jasno postaviti prioritetne zadatke i rokove. Ispunjavanje prioriteta Evropske komisije ostaje imperativ. Reforme, koje se traže u pomenutom dokumentu, prvi su preduslov za stvaranje uslova za otpočinjanje pristupnih pregovora. Sljedeći zadatak je da se odredi datum početka pregovora koji će biti direktan pokazatelj stvarnog napretka ka članstvu i konkretno postignuće Bosne i Hercegovine na planu evropskih integracija. Imajući u vidu navedeno, najveći teret će biti upravo na institucijama Bosne i Hercegovine, koje će djelovati u skladu sa evropskim zahtjevima s jedne strane, ali neminovno i pod uticajem političkih stranaka, s druge strane. Stoga je važno napomenuti da će ispunjavanje predviđenih obaveza iziskivati okupljanje oko državnih interesa za EU integracije, umjesto uskopartijskih interesa. To bi podrazumijevalo značajnu promjenu u cjelokupnom operativnom sistemu, koji u budućnosti mora biti mnogo brži i efikasniji.

Denis Bećirović s "Majkama Srebrenice" i Udruženjem svjedoka i žrtava genocida

Denis Bećirović s "Majkama Srebrenice" i Udruženjem svjedoka i žrtava genocida

Odgovoran pristup tim obavezama podrazumijeva usvajanje reformi. Praktično, to također zahtijeva usvajanje i implementaciju potrebnih strategija. U tom kontekstu, neophodno je ukloniti političke prepreke za efikasnije djelovanje na uspostavljanju jedinstvenog tijela koje bi se bavilo ovim procesom i bilo „jedini istinski glas“ Bosne i Hercegovine na tom putu. Očigledna je potreba za formiranjem novih državnih ministarstava koja bi provodila ključne politike EU kao što su poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje i evropske integracije.

Bosna i Hercegovina bi također trebala uspostaviti državnu strategiju i program integracije, te uz političku volju, odgovorno pristupiti reformskim procesima i usvajanju evropske pravne stečevine.

Ubrzani napredak Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU ne znači samo jaču ekonomsku povezanost, već i izgradnju nove vrste solidarnosti zasnovane na zajedničkim vrijednostima i uvjerenjima, koji čine suštinu evropskog identiteta. Bosna i Hercegovina se nalazi na raskrsnici, suočena sa opcijom da bude gurnuta u opasnu izolaciju ili da prevaziđe pogubni etnokratski obrazac vlasti i stvori uslove za snažniju integraciju u evropsku zajednicu.

EU je naša sudbina. Od brzine i kvaliteta ove želje umnogome će zavisiti demokratija i životni standard ljudi u našoj zemlji. Vrijeme je da naučimo lekcije, ispravimo greške i krenemo snažno naprijed. Naprijed u EU! Naprijed u NATO!", napisao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije