Denis Bećirović: Nikada nećemo pokleknuti pred ideologijom zla

Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Nikada nećemo pokleknuti pred ideologijom zla
Foto: Printscreen / Denis Bećirović na komemoraciji u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je da danas Bosna i Hercegovina, ali i cijeli civilizirani svijet iskazuje duboki pijetet žrtvama jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Danas smo ovdje da kažemo da nikada ne smijemo prestati širiti istinu o genocidu počinjenog nad Bošnjacima. To nećemo prestati ni zbog mrtvih ni zobg živih. Naša je obaveza da nađemo snage i mudrosti ga govorimo o genocidu. Poštovanje moramo iskazati majkama Srebernice. One se 20 godina bore za istinu i pravdu. One zaslužuju najveće priznanje i poštovanje. Zaslužile su da im se dodijeli nobelova nagrada za mir", rekao je Bećirović.

Dodaje da se trebamo kuturom sjećanja suprotstaviti negiranju sjećanja.

Senzacija u Miamiju: Lando Norris stigao do prve pobjede u F1

Senzacija u Miamiju: Lando Norris stigao do prve pobjede u F1

"Kultura sjećanja je jedini način da izliječimo društvo od bolesti i mržnje. Zato je izbor jednostavan, ili kultura sjećanja ili ponavljanje zla. Svi oni koji u BiH nude strategiju zaborava ne misle dobro ovoj zemlji. Ne smijemo pristati ni na instuticionalni obračun. Ne smijemo pristati na brisanje sjećanja", rekao je Bećirović.

Najviši sudovi UN-a, dodaje, dokazali su da je počinjen genocid i agresija na Republiku BiH.

Majke Srebrenice: Zgroženi smo količinom mržnje koja se danas čuje iz Skupštine Srbije. Sramite se!

Majke Srebrenice: Zgroženi smo količinom mržnje koja se danas čuje iz Skupštine Srbije. Sramite se!

"Ovdje nije bio građanski rat kako su neki htjeli prikazati. Na RBiH izvršena je brutalna agresija, vođeni su udruženi zločinački poduhvati i to su činjenice koji se ne mogu zaboraviti. Presude Međunarodnog suda pravde u Haškog tribunala se moraju detaljno isčitati i imlementirati, one su dio međunarodnog prava", rekao je Bećirović.

Podsjetio je da su Ujedinjene nacije prizale grešku prema BiH i Srebrenici.

"Prema sopstvenom priznanju nose dio odgovornosti. Jasno piše 'Zbog greške i loše odluke propistili smo da ispunimo našu dužnost i proustili smo da pomognemo narodu Srebrenice. To će nas proganjti'. Postavljam pitanja: Zašto se ne ispravljaju počinjene greške, zašto se dozvoljava posipanje soli na rane porodicama žrtava, zašto se ne sankcioniraju negatori genocida?, pita Bećirović.

Jasmila Žbanić: Srpski kriminalci i političari još uvijek skrivaju masovne grobnice u istočnoj Bosni

Jasmila Žbanić: Srpski kriminalci i političari još uvijek skrivaju masovne grobnice u istočnoj Bosni

Dobronamjerni ljudi očekuju odgovore na ova pitanja.

"Ova pitanja se ne odnose samo na BiH. Ono što kažemo danas nije usmjereno samo prema prošlosti, nego i prema budućnosti. Zašto je počinen genocid, ko su ideolozi i organizatori, šta je u srži politike koja je počinila genocid, može li se ponoviti genocid nad Bošnjacima. Da bismo došli do odgovora morao otovriti pitanja. Da li ponovo imamo političare koji javno rade na organizaciji velike Srbije, odgovr je Da. Da li imamo političare koji prijete suverinitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Da, da li ponovo imamo na sceni političare koji otvoreno ruše ustavni poredak, odgovor je Da. Da li ponovo imamo vrijeđanje žrtava, odgovr je Da. Da li imamo ponavljanje opasne medijske propagande, odgovr je Da. Da li ponovo imamo i onih koji ne vide, ne znaju kakva se opasnost razvila nad BiH, odgovr je Da.

Dame i gospodo, opasnost nije otklonjena. Šta činiti u BiH, moramo posebno voditi računa o jačanju državotvorne svijesti i politike, vrijeme je da shvatimo da nam država mora biti u vrhu piramide vrijednsoti, moramo jačati odbrambreni i sigurnosni sistem.

Tineke Strik: Pozivam OHR da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje ili da ga smijeni

Tineke Strik: Pozivam OHR da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje ili da ga smijeni

Nužan korak otpora urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jeste okupljanje oko strateških državih pitanja. Svi moramo biti svjesni da je u toku nezapamćeni napad na ustavni poredak BiH, napadnuti su temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma i u toku je pokušaj razaranja BiH. Teški izazovi i očekivani nasrtaju će prije ili kasnije natjerati sve politike aktere da pokažu interes prema BiH.

Nikada nećemo pokleknuti pred ideologijom zla. Osudimo zlo i gradimo zajednički put u budućnnost a to je NATO savez i Evropska unija", rekao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije