Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

3
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Denis Bećirović na radnom ručku

Na poziv Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović učestvovao je na radnom ručku za lidere Zapadnog Balkana.

Osim dr. Bećirovića na sastanku u New Yorku su učestvovali: premijer Republike Albanije Edi Rama, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Crne Gore Filip Ivanović.

Predsjedavajući dr. Bećirović je ovom prilikom ukazao na značaj ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine kao geostrateške investicije u dugoročni mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, i u Evropi.

Značajna porezna reforma u Njemačkoj: Koji radnici će imati najveće povećanje plate?

Značajna porezna reforma u Njemačkoj: Koji radnici će imati najveće povećanje plate?

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina u protekle dvije godine napravila značajan iskorak u procesu evropskih integracija. Bosni i Hercegovini je 15. decembra 2022. godine, dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU.

Odluka o kandidatskom statusu pružila je snažan podsticaj institucijama BiH za nastavak provedbe ključnih reformi, naročito onih koje se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Denis Bećirović
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića: Denis Bećirović

Posebno je značajno napomenuti da je Bosna i Hercegovina u 2023. godini prvi put u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Ostvareni rezultati doveli su do Odluke Evropskog vijeća od 21. marta 2024.godine o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Redovni godišnji izvještaj Evropske komisije, čija objava se očekuje ove jeseni odredit će naredne korake, uključujući i prijedlog Pregovaračkog okvira za Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije