Demonstrativni lov na patke na rijeci Savi kod Orašja

Radiosarajevo.ba
Demonstrativni lov na patke na rijeci Savi kod Orašja
Cites u BiH / Demonstrativni lov na patke

 S ciljem ukazivanja na faktore rizika kada je riječ o prijenosu zaraznih bolesti sa ptica na ljude, te primjenu zakonske regulative lova na patke i prezentiranje negativnih efekata prekomjernog izlova na patke i druge ptice, organiziran je demonstrativni lov na rijeci Savi, kod Orašja. Ovo je dio implementacije projekta 'Doprinos provedbi CITES Konvencije u BiH', kojeg uz finasiranje Evropske unije implementira organizacija EkoLog, iz Sarajeva.

Prema riječima prof.dr Edina Šatrovića, jednog od eksperata u projektu, ovaj demonstrativni lov bio je prilika da se, kroz unaprijedjenje saradnje lovaca iz različitih područja, ovoga puta iz Posavskog kantona i Kantona Sarajevo, ukaže na pozitivne efekte primjene međunarodnih standarda u lovištu na području BiH. Takođe, na ovaj način istaknut je značaj primjene CITES Konvencije u pogledu lovnih trofeja, što podrazumijeva pravilan odabir vrsta za lov sa CITES liste, te prihvatljive načine konzervacije i izvoza kao lovnog trofeja.

Lov na patke, pojašnjava prof. Šatrović, specifična je vrsta lova, koja je zbog same tehnike te primjene lovne legislative, prilično nepoznata lovcima u BiH. Stoga će se demonstriranje ovakve vrste lova upriličiti i za lovce iz drugih područja, kako bi se promovirale vrijednosti ovog tipa lova i pravilna primjena domaćih i međunarodnih standarda. To će svakako doprinijeti afirmaciji bosanskohercegovačke lovne privrede. 

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES je međunarodni sporazum čiji je cilj sprječavanje nekontrolirane međunarodne trgovine i

komercijalnog iskorištavanja ugroženih vrsta, održavanje ekološke ravnoteže unutar

populacija vrsta koje su predmet međunarodne trgovine te pružanje pomoći državama

potpisnicama Konvencije u postizanju održive trgovine. Europska unija provodi CITES konvenciju od 1984, a  Bosna i Hercegovina je Konvenciju ratificirala još 2009. godine i njena potpuna primjena je jedan od preduvjeta za pristupanje EU.

 

Projekat „Doprinos provedbi CITES konvencije u BiH“, koji finansira Evropska unija u iznosu od 250,000 eura ima za cilj podržati napore BiH vlasti u procesu praćenja i kontrole trgovine i prometa životinjskim i biljnim vrstama u BiH, kao i u izradi i provedbi zakona u ovoj oblasti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije