Demokratska fronta: "Ako treba, i na ulici ćemo se boriti za građansku Bosnu i Hercegovinu"

19
Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: "Ako treba, i na ulici ćemo se boriti za građansku Bosnu i Hercegovinu"
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, lider Demokratske Fronte

Glavni odbor Demokratske fronte održao je danas u Sarajevu proširenu sjednicu.

Kako se ističe, usvojeno je sedam zaključaka.

U prvom zaključku se ističe kako se DF "oštro protivi najavljenoj mogućnosti nametanja diskriminatorskog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na limitiranje zastupljenosti predstavnika naroda u Domu naroda Federacije BiH, koje se vezuju za procentualnu zastupljenost u kantonima po popisu iz 2013. godine": "Protivimo se uvođenju demokratije za rezervat."

"Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterij se primjenjuje i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Schmidt", dodaje se u prvom, dok drugi zaključak glasi:

"DF će se za građansku državu Bosnu i Hercegovinu i demokratske vrijednosti boriti i pred sudovima i u institucijama, a ako treba i na ulicama."

U trećem zaključku, DF poziva OHR da poštuje svoje obaveze pravne naravi, a "Schmidta da bude visoki predstavnik za BiH, a ne visoki predstavnik protiv BiH".

"Demokratska fronta se zalaže za poštivanje svih odluka Suda iz Strazbura, ali upozoravamo da odluke koje idu izvan toga nećemo mirno posmatrati niti dozvoliti disoluciju BiH i ponižavanje građana koji se prije svega osjećaju Bosancima i Hercegovcima", četvrti je zaključak.

U petom zaključku se ističe kako DF smatra da se samo jedinstvenim nastupom svih probosanskih stranaka može suprotstaviti nametanju rješenja koja vode u definitivnu entičku podjelu države, dok šesti glasi: "Pozivamo sve probosanske stranke da do okončanja ovoga pitanja i nametanja rješenja koja nas vode u podjelu države, obustave međusobne rasprave i da se svi zajedno fokusiramo na odbranu države."

"DF poziva visokog predstavnika gospodina Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u BiH i pojasni građanima pod čijim utjecajem planira da nametne izmjene Izbornog zakona. koje nisu ništa drugo nego spisak želja HDZ BiH i zvaničnog Zagreba", navodi se u sedmom zaključku ove Glavnog odbora ove stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije