FUCZ / Deminiranjem naselja u okolini Stoca omogućena ispaša stoke

04. 08. 2020. u 15:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 584

Na području općine Stolac završen je deminerski zadatak Njivice - Bošnjakovina ukupne površine 46.196 m2.

Na ovom zadatku koji je uspješno obavljen bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Bihaća, Livna i Mostara.

Lokacija zahvata dio platoa Križevac i desnu padinu brda prema selu Njivice, a tokom proteklog rata ovo područje se nalazilo ispred borbenih položaja HVO-a. Uklanjanjem minske opasnosti sa ovog lokaliteta područje se može koristiti za ispašu stoke.

Za mještane, posebno povratnike u selo Njivice koje je najbliže lokaciji, uklanjanje minske opasnosti znači sigurnije okruženje, bavljenje stočarstvom i ispašu stoke koju u ovom selu većina uzgaja jer je to glavni izvor prihoda koji im omogućava opstanak na ovom području.

Primopredaja zadatka je obavljena između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Stolac upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA