FUCZ / Demineri uz rijeku Savu u Odžaku očistili 194.192 kvadrata sumnjive površine

03. 08. 2020. u 14:09:00 Anadolija

Shares: 0

Timovi Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) na području općine Odžak završili još jedan deminerski zadatak Obala rijeke Save – Prud 3, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Orašje B, Bihać B, Tim za uzorkovanje POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) i Mašinski tim s dvije mašine za deminiranje. Površina predmetnog zadatka, koji se nalazio 1,7 kilometara sjeverozapadno od naselja Prud, iznosila je 194.192 kvadratnih metara. Tokom zadatka na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A (pješadijska mina rasprskavajuća) i tri NUS-a (neeksplodirano ubojno sredstvo).

Za vrijeme prethodnog rata ovo područje je bilo između linija konfrontacije, pa je u dosadašnjem periodu, zbog sumnji na minsku opasnost, bio ugrožen lov i ribolov koji su dosta zastupljeni na ovom dijelu uz rijeku Savu. Pošto je poljoprivreda osnovna djelatnost povratnika i mještana Pruda i okoline, završetkom ovog zadatka omogućeno je sigurno kretanje pristupnim putevima koji vode do obradivih površina. Plovni put rijeke Save postao je sigurniji, a omogućeno je postavljanje svjetlosne signalizacije i njeno održavanje.

Primopredaja ovog zadatka obavljena je između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Odžak upoznat s obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Ovo je peti deminerski zadatak na području općine Odžak uz rijeku Savu koji su uspješno završili demineski timovi FUCZ. Pored ovog, u proteklom periodu završeni su i radovi na još četiri zadatka (Obala rijeke Save – Prud, Obala rijeke Save – Prud 1, Obala rijeke Save – Prud 2 i Obala rijeke Save – Prud 1-A) na kojima je očišćeno 455.334 kvadratnih metara sumnjive površine.

Sa završetkom ovog zadatka ukupna sumnjiva površina koju su očistili deminerski timovi FUCZ na ovom području iznosi 649.526. kvadratnih metara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA