Delić najavio izmjene Zakona o hraniteljstvu: Svako dijete zaslužuje i ima pravo na dom i porodicu

1
Radiosarajevo.ba
Delić najavio izmjene Zakona o hraniteljstvu: Svako dijete zaslužuje i ima pravo na dom i porodicu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je izmjene i dopune Zakona o hraniteljstvu u FBiH podsjetivši da je to Zakon koji umnogome utječe na smanjenje i prevenciju broja smještene djece u institucijama, te da se izmjenama zakona nastoji dodatno osnažiti institut hraniteljstva.

“Jasno je da stavljamo naglasak na osiguranje sigurnog, podržavajućeg i kvalitetnog okruženja za djecu bez roditeljskog staranja i da podržavamo deinstitucionalizaciju jer svako dijete zaslužuje i ima pravo na dom i porodicu.

Uvjereni smo da su izmjene i dopune Zakona o hraniteljstvu od suštinskog značaja i na njima ćemo raditi zajedno sa našim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora”, kazao je ministar Delić.

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

S ciljem jačanja instituta hraniteljstva izmjenama i dopunama Zakona o hraniteljstvu radna grupa počela je s radom, a u narednom periodu razmatrat će teme kao što su jačanje podrške i nadzora nad hraniteljskim porodicama, profesionalizacija hraniteljstva, pružanje dodatne podrške hraniteljima i osiguranje da djeca koja su povjerena u hraniteljstvo imaju najbolje moguće uslove za rast i razvoj.

Jedna od ključnih tačaka izmjena je jačanje i promocija specijalnog i hitnog hraniteljstva, što će omogućiti bržu i efikasniju reakciju na potrebe djece koja se nalaze u izuzetno teškim situacijama.

Podcast s Armom: Vidosava Matuh - srce hraniteljstva

Podcast s Armom: Vidosava Matuh - srce hraniteljstva

Dodatno, promocija hraniteljstva iziskuje posebnu pažnju s ciljem privlačenja novih hranitelja i osiguranja kontinuirane podrške djeci bez roditeljskog staranja.

Nastojimo izmjenama Zakona doprinijeti osiguranju stabilnijeg i sigurnijeg okruženja za djecu u hraniteljskim porodicama, smanjiti i prevenirati smještaj djece bez roditeljskog staranja u institucije trajnog zbrinjavanja”, kazao je ministar Delić uz najavu da je Ministarstvo imenovalo radnu grupu koja će u narednih šest mjeseci raditi na pripremama izmjena i dopuna ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije