Delegacija Velike Britanije poslala novu poruku

0
Radiosarajevo.ba
Delegacija Velike Britanije poslala novu poruku
Foto: Ambasada Velike Britanije / Delegacija nakon posjete Parlamentarnoj skupštini BiH

Odbor za međunarodni razvoj (IDC) britanskog Parlamenta boravio je u Bosni i Hercegovini od 8. do 11. februara, u sklopu njihovog ispitivanja na temu Promoviranje dijaloga i sprječavanja zločina: pristup vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

IDC u ime Parlamenta vrši nadzor nad upotrebom sredstava zvanične pomoći vlade Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj, uključujući i njen rad na promoviranju dijaloga i pomirenja između zajednica. Tokom posjete, imali su priliku lično vidjeti kako razvojna podrška UK i politički angažman podržavaju dijalog između zajednica, borbu protiv govora mržnje i pomirenje u cijeloj zemlji.

Delegacija IDC-a sastala se sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeletijom kao i sa članovima oba Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, gdje su razgovarali o trenutnoj situaciji u BiH i kako angažman UK može podržati pravednije i inkluzivnije društvo za sve.

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

U Sarajevu i Mostaru, delegacija je bila u prilici razgovarati sa predstavnicima civilnog društva iz cijele BiH, uključujući i one koji provode projekte jačanja dijaloga i prevazilaženja naslijeđa prošlosti finansirane od strane UK. IDC će nastaviti provoditi svoje šire ispitivanje po povratku u UK, a o rezultatima će izvjestiti u narednim mjesecima.

Britanski ambasador u BiH, Matt Field, kazao je: “Ovosedmična parlamentarna posjeta još je jedan pokazatelj zainteresovanosti i posvećenosti UK-a Bosni i Hercegovini. U susretima sa predstavnicima civilnog društva, poduzetnicama i političarima, naši parlamentarci su pažljivo saslušali njihove zabrinutosti, te planove za budućnost. UK će nastaviti podržavati one koji se bore za inkluzivnu, sigurnu i prosperitetnu BiH, i za zemlju u kojoj svi mogu ostvariti uspjeh.”

Predsjedavajuća IDC-a i vođa delegacije u BiH, članica parlamenta Sarah Champion je rekla: “Kao višestranačka delegacija Odbora za međunarodni razvoj britanskog Parlamenta, željeli smo lično sagledati izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava, uključujući i pokretače tenzija danas. Dirnuti smo strašću i posvećenosti mnogih, naročito mladih, izgradnji jačih i kohezivnijih zajednica, dok se istovremeno nose sa naslijeđem nasilja u prošlosti. Bitno je šta se dešava u ovoj zemlji.

Tokom posjete analizirali smo politiku i ulaganja UK-a, izvukli pouke, te naglasili potrebu da UK ima aktivnu ulogu u podržavanju pozitivnih promjena, navodi se u saopćenju Ambasade Velike Britanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije