Delegacija NiP-a u posjeti Bratuncu, Zvorniku, Janji i Brčkom

3
Radiosarajevo.ba
Delegacija NiP-a u posjeti Bratuncu, Zvorniku, Janji i Brčkom
Foto: NiP / S današnjih posjeta

Delegacija Naroda i Pravde danas je posjetila Bratunac, Zvornik i Janju. Nakon posjete lokalnim zajednicama u bosanskohercegovačkom entitetu RS delegacija Naroda i pravde posjetila je i Brčko distrikt BiH.

Delegaciju je predvodio predsjednik Naroda i Pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i Parlamentu FBiH Elmedin Konaković, a činili su je predsjednik Izvršnog odbora Naroda i Pravde Kantona Sarajevo i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, član Predsjedništva Naroda i Pravde i ministar MUP-a FBiH Aljoša Čampara, član Predsjedništva Naroda i Pravde i dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić, politički direktor Naroda i Pravde Rusmir Pobrić, generalni sekretar Naroda i Pravde Vernes Mulić i zastupnik u Skupštini KS Amel Mekić.

Razgovarano je sa povratnicima i održani su sastanci sa predstavnicima Naroda i Pravde u bh. entitetu RS. Posjeta je bila prilika da se stranačko rukovodstvo na terenu upozna sa aktuelnom situacijom u RS-u, ali i sa ciljem uvida u implementaciju projekata koje je Vlada KS podržala u prošloj godini, te onima koje namjerava podržati u ovoj godini.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Povratnička populacija

Predsjednik Konaković kazao je da će Narod i Pravda nastaviti sa kontinuiranim prisustvom u RS-u, kao što je to činila i u proteklom periodu, te da će institucije koje predvode kadrovi Naroda i Pravde intenzivirati svoju podršku povratničkoj populaciji, u skladu sa potrebama koje dolaze s terena. Najavio je i podršku iz Budžeta KS za 2022. godinu za projekte u RS-u koja će iznositi više od 5 miliona KM u ovoj godini.
Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je da je Vlada KS u prošloj godini kroz program podrške održivom povratku u RS-u koji je implementirala ministrica Ivana Prvulović podržala 39 pravnih i fizičkih lica u iznosu većem od 400.000 KM.

Dodatno, podrška je pružena i kroz projekte Ministarstva za boračka pitanja KS, Kabineta Predsjedavajućeg Skupštine KS i dr. Iskazao je zadovoljstvo da će naredni budžet Kantona Sarajevo omogućiti podršku većem broju projekata u ovoj godini i da za ovu svrhu izdvojeni iznos neće biti manji od 0,5 posto budžeta, odnosno od 5 miliona KM.

Sigurnosna situacija

Sa povratnicima je razgovarano i o sigurnosnoj situaciji nakon nekoliko nemilih događaja koji su se desili zadnjih dana u RS-u i zabrinutosti koju su izazvale kod povratničke populacije. Rukovodstvo Naroda i Pravde i čelnici institucija iskazali su opredjeljenje za podršku povratnicima u svim oblastima i punom kapacitetu koje im omogućavaju nadležnosti i resursi, te za održavanje direktnog i stalnog kontakta, posebno u periodima političkih i drugih kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije