Delegacija Kongresa SAD-a u posjeti Međunarodnoj komisiji za nestale

Radiosarajevo.ba
Delegacija Kongresa SAD-a  u posjeti Međunarodnoj komisiji za nestale

Delegacija Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koju čine Russ Carnahan (Demokratska stranka, Missouri) i Lynn Woolsey (Demokratska stranka, California), posjetili su glavno sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

"Tokom današnje posjete, predstavnici delegacije Kongresa SAD, primili su detaljne informacije o radu ICMP-a, kako u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, tako i o Iraku, Columbiji i Filipinima", saopćeno je iz ICMP-a.

Predstavnici su posjetili i jedan dio ICMP-evog laboratorijskog sistema, ICMP-ev DNK loboratorij u Sarajevu.

"Ovo je važan posao na kojem rade neki od najboljih naučnika, koristeći se najsavremenijim naučnim metodama u svijetu, a koje služe činjenicama, a ne politici. Svaka žrtva nasilja ili rata i sve porodice nestalih osoba mogu imati koristi od ovog rada koji doprinosi procesu zalječivanja rana, te je od vitalnog značaja za budućnost svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Zadovoljstvo će mi biti, da svoje kolege u Kongresu i Komitet za međunarodne organizacije i ljudska prava izvijestim o radu i uspjehu ICMP-a," rekao je predstavnik Kongresa Russ Carnahan.

Dodao je da rad ICMP-a ima utjecaj i na druge dijelove svijeta i da će im biti zadovoljstvo da nastave podržavati ICMP.

Predstavnica Kongresa Lynn Woolsey rekla je da ICMP-eva tehnologija i stručnjaci mogu pomoći porodicama nestalih da saznaju istinu o svojim voljenima.

"Važno je za te porodice da se Zakon o nestalim osobama konačno implementira u BiH. I dalje ćemo podržavati ICMP u njegovom radu, ne samo u BiH nego i širom svijeta, gdje takav rad pomaže preživjelima i žrtvama da pronađu mir i okončaju bol i patnju", rekla je ona.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger izjavila je da bez inicijative Vlade Sjedinjenih Američkih Država danas ne bi bilo ICMP-a.

"Odkad je ICMP počeo s radom 1996. godine, SAD su obezbijedile donacije u vrijednosti od 41.457.396 dolara za aktivnosti ICMP-a", kazala je ona.

ICMP trenutno pomaže vladama zapadnog Balkana, kao i vladama Iraka, Kolumbije, Čilea i Filipina.

Od 30.000 osoba koje su nestale tokom rata u BiH 8.000 - 10.000 osoba još se vode kao nestale, tako da problem nestalih osoba ostaje jedan od najvećih problema ljudskih prava s kojim se BiH suočava.

ICMP koristi DNK analizu od 2001. godine i odtad je pomogao u identifikaciji ukupno 12.520 osoba iz BiH od kojih su 6.186 osobe nestale tokom pada Srebrenice u julu 1995.

Osim pružanja stručne pomoći, ICMP je suosnivač Instituta za nestale osobe BiH. ICMP pomaže i uspostavu pravde u periodu tranzicije, obezbjeđuje pravnu podršku i pomaže razvoju mreža organizacija civilnog sektora koje se zalažu za istinu, pravdu i za prava članova porodica nestalih.

Rad ICMP-a podržavaju vlade Kanade, Danske, Finske, Francuske, Švicarske, Grčke, Vatikana, Islanda, Irske, Češke, Italije, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Švedske, Velike Britanije, SAD i EU, saopćio je ICMP.

Fondacija Charles Stewart Mott donacijama podržava ICMP-eve projekte koji se bave istinom i pomirenjem.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije