Delegacija grada Konye boravi u četverodnevnoj posjeti BiH

2
Radiosarajevo.ba
Delegacija grada Konye boravi u četverodnevnoj posjeti BiH
Općina Novi Grad / Delegacije Konye i Sarajeva prisutvovale otvorenju izložbe

Delegacija grada Konye boravi u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a u sklopu koje će posjetiti Općinu Novi Grad Sarajevo.

Uz prisustvo visokih zvanica iz Republike Turske i Općine Novi Grad Sarajevo, u kompleksu škole “Maarif“ u naselju Momilo (Maarif Schools of Sarajevo) svečano je jučer otvorena izložba radova nastalih na edukativno-umjetničkim radionicama koje su realizirane uz podršku grada Konye, Turske fondacije “Maarif” i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Otvaranju izložbe “Maarif & KOMEK Art“ prisustvovala je delegacija turskog grada Konye predvođena gradonačelnikom Ugur Ibrahimom Altayom, počasni konzul BiH u Konyi Ercan Uslu, savjetnik turskog predsjednika Mustafa Akis, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te druge zvanice.

Gradonačelnik Altay izrazio je zadovoljstvo posjetom Sarajevu i nadu da će građani Sarajeva, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta što skorije prevazići pandemiju COVID-19 i njene posljedice.

“KOMEK radionice stručnog osposobljavanja ljudi je program koji je postao jedan od najboljih brendova Konye kojim se osposobljavaju stotine hiljada ljudi. Na Balkanu djelujemo od 2007. godine sa deset centara u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Posebno smo sretni da radimo i ove programe u “Maarif” školama. Naša Fondacija “Maarif” u više od 40 država obavlja vrlo važnu misiju“, kazao je Altay.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić rekao je da uspješna obrazovna ustanova “Maarif” već tri godine djeluje na području općine Novi Grad Sarajevo i pruža usluge u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

“Imali smo priliku prisustvovati otvaranju izložbe ručnih radova koje rade vrijedne edukatorice i polaznice radionica. Ti radovi su veoma interesantni i nađu put do domova naših ljudi. Radi se o ručnim i originalnim radovima koji su zaista poželjni u svakom domu i to je lijep način da se koristi vrijeme za stvaranje korisnih stvari koje uljepšavaju naš životni prostor“, kazao je Efendić.

Naglasio je posebno zadovoljstvo da je tu i visoka delegacija iz Konye, sa gradonačelnikom tog turskog grada.

Izložba u kompleksu Maarif Schools of Sarajevo će biti otvorena do utorka, 06.aprila, a postavka će biti izložena i u nekom većem mjestu kada to uvjeti dozvole kako bi što veći broj građana imao priliku pogledati radove, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije