Definitivno odbijena molba Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića

Radiosarajevo.ba
Definitivno odbijena molba Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zdravko Mamić

Molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da joj je izruči Zdravko Mamić, osuđeni savjetnik Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, zvanično je odbijena. To su potvrdili za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

“Ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba ninistarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog”, dodano je iz kabineta ministra Josipa Grubeše za naš portal.

Podsjetimo, Mamić je u Bosnu i Hercegovini stigao 6. juna prošle godine, dan uoči izricanja presude kojom ga je Županijski sud u Osijeku osudio na šest i po godina zatvora.

Nakon dolaska u BiH pravosudni organi u Zagrebu su tražili izručenje Mamića, što je on osporio s obzirom na to da je i državljanin Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je ranije utvrdio da nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj, ali je konačnu odluku morao donijeti ministar Josip Grubeša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije