Dedić: Stabilizirat ćemo sva plaćanja poticaja poljoprivrednicima

Fena
Dedić: Stabilizirat ćemo sva plaćanja poticaja poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naslijedilo je skoro 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima, a resorni ministar Šemsudin Dedić danas je na godišnjoj konferenciji za medije kazao da se polovina tog iznosa odnosila na dugovanja za poljoprivrednu proizvodnju.

"Vlada Federacije BiH je za saniranje duga osigurala 7,7 miliona KM kroz rebalans budžeta za 2017. godinu, a u budžetu za ovu godinu izdovojili smo posebnu stavku od 11,5 miliona KM koja se odnosi na rješavanje svih zaostataka za proizvodnju", rekao je Dedić.

Istakao je da je polovinom januara isplaćeno 10,2 miliona KM, a još 7,4 miliona KM uneseno u trezor.

"Isplate očekujemo u narednim danima. Nakon ovih isplata prioritet je isplata trećeg kvartala za mlijeko zašto je planirana posebna stavka u budžetu", kazao je Dedić.

U vezi s isplatama tekućih poticaja naveo je da nema kašnjena koja su u slučaju prijašnjih vlada znala trajati po nekoliko mjeseci.

"Ove godine nakon što se rasteretimo duga, moći ćemo konačno u potpunosti da stabilizujemo sva plaćanja, bez prenošenja dugovanja iz godine u godinu", najavio je Dedić.

Ministar je pohvalio uspostavu softvera za plaćanje i pokretanje Farmer portala. Zbog različitih zloupotreba u proteklom periodu, dodao je, uspostavom softvera za plaćanje i pokretanjem portala Farmer povećana je efikasnost, nadzor, kontrola, brzina obrade, zahtjeva i transparentnost dodjele poticajnih sredstava.

U vezi s vodoprivredom kazao je da je godinama bila na margini djelovanja Ministarstva. Naglasio je da će Nacrt izmjena i dopuna Zakona o vodama i novi zakon o koncesijama znatno unaprijediti ovu oblast.

Semsudin_Dedic_RSA5.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"BiH ima najviše pitke vode u regiji, samo uz moderan i kvalitetan zakonski okvir moći ćemo ovim resursom raspolagati na najbolji način", poručio je Dedić.

Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo što su u 2017. godini usvojena dva bitna dokumenta iz oblasti šumarstva, Zakon o šumama i Šumarski program.

Istakao je važnost uređenja drvne industrije i favoriziranja preduzeća s većim stepenom finalizacije proizvoda.

"Umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske treba da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta", potcrtao je Dedić.

Dedić je govorio i o sektoru veterinastva navodeći da se nakon dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju očekuje dozvola za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa na tržište EU.

Podsjetio je da je uređen i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije