Davor Dragičević opet na Trgu u Banjoj Luci: "Uhapsite me i danas!"

2
Radiosarajevo.ba
Davor Dragičević opet na Trgu u Banjoj Luci: "Uhapsite me i danas!"
Foto: Srpskainfo / Davor i Pravdaši opet su na Trgu!

Pjesmom Klinac u getu na banjalučkom trgu počelo je obilježavanje trogodišnjice progona građana praćenih ružnim scenama policijske represije koje su obišle region i svijet.

Davor Dragičević otac ubijenog Davida Dragičevića rekao je da slobodno stoji na trgu.

"Kristalna noć u Banjaluci 25. decembra 2018. pretvorila je dan u mrklu noć. Teško se svega sjetiti", rekao je Dragičević.

Istakao je da je glavni nalogodavac svega što se dešavalo kritičnog dana bio aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

"Toga dana dogodio se neviđeni zločin, ne prema meni i majci Davida, već prema građanima. Oni koji danas okreću glavu, ne okreću glavu od Davida, već od svoje djece", rekao je Dragičević i nastavio:

Davor i Pravdaši opet su na Trgu! - undefined

Foto: Srpskainfo: Davor i Pravdaši opet su na Trgu!

"Gdje su sada politički lešinari i pozicije i opozicije, gdje je sada gradonačelnik, evo mu makaza. Gdje je Jelena Trivić što je tri puta rekla ne, gdje je Milorad Dodik sada", pitao je otac ubijenog mladića.

On je pozvao da ga uhapse i danas.

Rekao je da je kritičnog dana policija u njegovoj porodičnoj kući držala dvoje maloljetne djece zatvoreno u kući, piše Srpskainfo.

"Svako onaj ko misli da će se izvući bez adekvatne, kazne griješi. Grupa Pravda za Davida je na pravom putu", rekao je Dragičević, dodavši kako 25. decembar 2018. godine niko i nikada neće izbrisati.

"Potvrda svega onoga što govorim je to što mi sada slobodni stojimo na trgu. Koliko nas ima, dovoljno nas je da uz pomoć advokata Ifeta Ferageta dođemo do istine. Ljudi, ubice su ovdje među nama, četiri godine uživaju slobodu. Šta se promijenilo, može li mi neko dati odgovor", istakao je Dragičević.

Dodao je da će se ukoliko sve bude u redu, poslije Nove godine desiti određeni pomaci kada je u pitanju istraga kojom u vezi ubistva Davida Dragičevića rukovodi Tužilaštvo BiH.

"Tužilaštvo BiH posjeduje sve nepobitne dokaze da je MUP učestvovao u otmici i ubistvu Davida Dragičevića", rekao je Davor.

U nekoliko navrata je podsjetio kako su uoči izbora 2018. godine "politički lešinari" iskoristili zarad vlastite promocije. Podsjetio i kako su u skupštini bacali papire jedni na druge, a da su se u Piskavici srdačno ljubili Draško Stanivuković i Dragan Lukač.

Davor je simbolično presjekao žutu vrpcu, prisjećajući se identičnog čina koji je 25. decembra, kako je rekao, uradio Stanivuković: "MUP RS će snositi dalekosežne posljedice zbog onoga šta su uradili."

Slučaj David Dragičević

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. u Banjoj Luci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkve u Vrbas. Taj slučaj, koji nije do kraja rasvijetljen, prate mnoge kontroverze, počevši od policijske konferencije za medije, 26. marta 2018. godine.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran, a nedavno je rekao da neće dozvoliti da posmrtni ostaci njegovog ubijenog djeteta ostanu u "zločinačkoj državi".

Davor Dragičević je nakon protesta u decembru napustio Banju Luku, a okupljanja građana se više ne održavaju na glavnom gradskom trgu - bila ih je zabranila policija, budući da nisu imali potrebna odobrenja i, kako su navodili, dolazilo je do narušavanja javnog reda i mira.

Manja grupa građana otada je palila svijeće u dvorištu pravoslavne crkve u centru Banje Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije