BiH / Đapo: Odmah ispraviti grešku i otvoriti granice i državljanima Turske

14. 07. 2020. u 16:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o otvaranju granica BiH za državljane zemalja Evropske unije uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati međutim ministrica Edita Đapo se pita zašto ista odluka ne važi i za Tursku ili Sjedinjene Američke Države, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Odluka o otvaranju granica za strane državljane, odnosno potencijalne turiste, može u značajnoj mjeri spasiti tusitičku sezonu te smanjiti negativne posljedice pandemije koronavirusa na turističku privredu u BiH.

Đapo navodi da joj je odluka nejasna, odnosno da ne razumije zašto granice nisu otvorene i za državljane Turske, SAD-a, ali i građane zemalja bliskog i dalekog istoka i drugih država svijeta. 

"Naglašavam da Turska nikada od početka pandemije nije uvela apsolutno nikakve mjere niti restrikcije za građane BiH. Turske aviokompanije su već uspostavile redovne avioletove za Sarajevo te stoga nema razloga da granice BiH ne budu otvorene i za državljane Turske i drugih zemalja", poručila je Đapo. 

Pojasnila je da je Turska jedan od najvećih investitora u oblasti obrazovanja, privrede te jedan od najvećih trgovinskih partnera naše zemlje, ali i da se znatan broj državljana Turske školuje u BiH i posjećuje našu državu na poslovnoj i turističkoj osnovi. 

"Posebno čudi i zabrinjava šutnja, neaktivnost i nezainteresiranost dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je na sjednici Vijeća ministara morala insistirati na tome da BiH treba otvoriti granice za državljane svih prijateljskih zemalja", rekla je ministrica Đapo. 

Ona je ministricu Turković i Vijeće ministara BiH pozvala da hitno isprave ovu grešku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA