Bura zbog vakcina / Danis Tanović oštro kritizirao Šefika Džaferovića: Ono misli...

23. 03. 2021. u 11:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 188

Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović oštro je kritizirao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nakon što je za Federalnu televiziju (FTV) izjavio da naša zemlja ne zaostaje u procesu imunizacije protiv koronavirusa od ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

"Ono misli da Bosna i Hercegovina ne zaostaje. Ono da misli, znalo bi da zaostaje. Ono da zna da misli, osjećalo bi stid.

Ono da misli... ", napisao je Tanović na Twitteru.

Džaferović se danas našao na meti kritika nakon jučerašnjeg gostovanja u emisiji Federacija danas (FTV).

Podsjetimo, Džaferović je govorio je o nabavci vakcina protiv koronavirusa, alternativama za medicinski kisik, ali i povećanju plata.

"Mislim da BiH ne zaostaje kada je u pitanju proces imunizacije stanovništva za ostalim državama zapadnog Balkana, ukoliko izuzmemo Srbiju. Mi smo već otpočeli sa tim procesom, doduše vakcinama iz nekoliko donacija. Nadam se da će vakcine biti nabavljene putem Vlade FBiH, ugovor je praktično pred potpisivanjem. Obaviješteni smo da Vlada RS-a također vrši nabavku vakcinu i da ćemo konačno početi sa tom masovnom imunizacijom stanovništva. Što se budžeta tiče, on je vraćen od strane Predsjedništva BiH Vijeću ministara upravo zbgo toga što u njemu nije bila predviđena stavka koja se tiče borbe protiv pandemije. Tražimo da se u državni budžet uključi ta stavka", naveo je Džaferović za FTV.

Podsjetimo, poslije višemjesečnih iščekivanja i brojnih rasprava u javnosti, na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH tek je u subotu stigla dugo očekivana vijest iz COVAX-a, da vakcine koje je Bosna i Hercegovina ranije platila stižu u zemlju.

"Zvanično je potvrđen dolazak 24.000 doza razređivača (diluenta), dolazi 23.marta, dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva dolazi 24. marta.

Nakon ovih doza, u našu zemlju bi do kraja mjeseca trebalo stići još 36.000 doza vakcine AstraZeneca, proizvedenih u Južnoj Koreji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)