Danas sunčano i 10 stepeni: Objavljena prognoza za dane vikenda

Radiosarajevo.ba
Danas sunčano i 10 stepeni: Objavljena prognoza za dane vikenda
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle i niske naoblake.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica -9; Drvar -6; Bugojno, Livno -5; Grude, Jajce, Sanski Most -4; Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla, Zenica -3; Bihać, Sarajevo -1; Bijeljina, Stolac 0; Gradačac 1; Trebinje 4; Mostar 5; Neum 8; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948 hPa, za 5 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Nakon svježijeg jutra, kada je neophodno biti oprezniji i posvetiti više pažnje odijevanju, uslijediće porast temperatura uz sunčane intervale, što će ugodno djelovati na većinu populacije. Sa dolaskom noći, usljed blizine ciklone, moguće su nešto jače tegobe kod osjetljivih osoba, pretežno u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, kao i nesanice. 

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne sa maglom. Vjetar slab do umjeren južni. U večernjim satima u Bosni povremeno jaki udari juga. Dnevna temperatura od 8 do 13, na jugu do 16 °C. U Sarajevu sunčano. U nižim dijelovima grada veći dio prijepodneva magla. Dnevna temepratura oko 10 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na planinama će padati snijeg. Prognozira se količina padavina od 10 do 20 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine. U jutarnjim satima vjetar južnog smjera, sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno prije podne. U jutarnjim satima malo kiše može pasti u centralnim i istočnim područjima, a na planinama malo snijega. U drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. U većem dijelu Hercegovine sunčano. Oblačnije prije podne na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 3 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije