Danas skoro 40 stepeni: Objavljeno kad nam stiže velika promjena vremena

1
Radiosarajevo.ba
Danas skoro 40 stepeni: Objavljeno kad nam stiže velika promjena vremena
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo

Za cijelo područje BiH i danas je upaljen meteoalarm, zbog očekivanih vrelina.

I dok je za većinu naše zemlje izdato žuto upozorenje, za područja Mostara, Trebinja, ali i Višegrada, vrijedi narandžasto, što znači da će temperature biti iznad 35 stepeni.

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno. Nešto više oblaka bilo je u sjevernim područjima.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Bugojno 16, Zenica 20, Ivan-sedlo 21, Grude i Široki Brijeg 22, Sanski Most i Tuzla 23, Mostar 24, Drvar 25, Bihać, Livno i Sarajevo 26, Gradačac 27 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 940 milibara, za 2 milibara je niži od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Slično kao i proteklog dana, opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji. Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba i trudnica. Poželjno je pratiti izvještaje prognoznih i savjetodavnih službi, provoditi samo neophodne aktivnosti, pretežno u jutarnjim satima, laganije se odijevati, ne pretjerivati sa izlaganjem suncu obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke. Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka se očekuje u zapadnim i sjevernim dijelovima. Tokom dana, u zapadnim, sjevernimi i sjeveroistočnim područjima može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak, a moguća je i grmljavina. Vjetar slab do umjern južnog smjera. Najviša dnevna temperatura 30 do 36, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 39 stepeni. U Sarajevu malo do umjereno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 33 stepena.

Četvrtak: Sunčano uz umjerenu oblačnost. Porast oblačnosti prema kraju dana i u večernjim satima, ponegdje na sjeveru i istoku Bosne može uvjetovati kišu ili lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna od 30 do 36 stepeni.

Petak: U Bosni umjereno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, u Bosni sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 34 stepena.

Subota: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije