Danas o sudbini napuštenih pasa i pasa lutalica

Radiosarajevo.ba
Danas o sudbini napuštenih pasa i pasa lutalica

Danas je izjašnjavanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, predlagača zastupnice Nermine Zaimović Uzunović, kojim se uvodi rok za eutanaziju od 15 dana u azilima za napuštene životinje u BiH.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja podijelio je bh. javnost

Poslanica iz Predstavničkog doma Nermina Zaimović- Uzunović, koja je inicirala zakonske izmjene tvrdi da je to učinila na iniciijativu građana koji su imali negativna iskustva zbog pasa-lutalica. Detalji njenog prijedloga su da pse treba prvo smjestiti u azile, a to znači u privremeno sklonište, kako naglašava, pa ako se za 15 dana ne javi udomitelj, životinje treba eutanazirati

''Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, donesen 2009. godine, sasvim je dobar, samo je problem što se ne primjenjuje'', smatraju pobornici sadašnjeg zakonskog rješenja i metode koja porazumijeva da pse treba uhvatiti na ulici, sterilizirati i potom pustiti na slobodu.

Iz udruženja ŠAPA podsjećaju da problem napuštenih životinja nije nastao 2009. donošenjem Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nego je rezultat višedecenijske loše prakse držanja životinja, loše veterinarske prakse i loših navika građana, a za čije su se "rješavanje" ubijanjem decenijama izdvajala značajna budžetska sredstva. Na taj način, problem nikada nije riješen, jer se nikad nije razmišljalo o rješavanju uzroka problema, nego isključivo posljedice – psa na ulici.

Uudruženju  DogsTrust su stava da prijedlog pretpostavlja da postoji infrastruktura, koje nema. Pored toga dodaje i trošak eutanazije, koja je tri do pet puta skuplja od sterilizacije. „Eutanazija je pet puta skuplja od sterilizacije. Radi se o drugim ciljevima, koji nisu dobro promišljeni“, tvrde iz Dogs Trusta.

Iz zeničkog udruženja Stop ugrizu istuču da prema postojećem zakonu broj dana u azilu nije bio određen te bi pas trebao do kraja života da bude u azilu. Prema njima izmjene i dopune se odnose na  rok boravka životinje u azilu od 14 dana, odnosno vrijeme koje je predviđeno za udomljivanje, nakon toga slijedi eutanazija. Iz zeničkog udruženja naglašavaju da je eutanazija mnogo jeftinija od sterilizacije, te da košta 35 KM, dok sterilizacija iznosi 100 do 200 KM. 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počinje u 10 sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije