Sud BiH / Danas nastavak suđenje u aferi "Respiratori"

02. 04. 2021. u 08:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima nastavit će se danas u Sudu BiH u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Početak ročišta je zakazan za 13.30 sati, objavljeno je na internet stranici Suda BiH.

Podsjećamo, braniteljica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović, izjavila je nakon okončanja ročišta 24. marta u 'slučaju Respiratori' kako je pregledajući dokaze stekla dojam kako "svjedoci saslušani na ovom ročištu nemaju dodira s uvozom respiratora".

Naime, na prethodno održanom ročištu u Sudu BiH svjedočili su generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović i Denis Đulalić, vlasnik i direktor firme "Cubicus“.

Govorila je o nabavci respiratora, epidemiološkoj situaciji u državi u periodu koji obuhvata optužnica, kontaktima i drugim stvarima.

Na pitanje tužitelja da li je imala kontakt s premijerom FBiH, direktorom FUCZ-a ili nekim drugim službenikom o nabavci respiratora i druge opreme.

"Ne sjećam se da sam razgovarala s premijerom, ali mislim da sam razgovarala sa svakim živim, komšijom, sestrom, frizerkom, jer smo u komšiluku imali Bergamo i bez respiratora ne možemo preživjeti", poručila je ona.

Direktorica Izetbegović je na pitanje tužiteljice da li je govorila o kvaliteti respiratora, kazala da ona jednostavno nije kompetentna da se bavim ovim pitanjem, jer je ona ginekologinja.

"Respiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je daleko od toga", poručila je Izetbegović.

Kazala je i koji su joj najdraži i najbolji respiratori.

"Meni su najbolji i najdraži Dregerovi. Odrasla sam uz Drager, dok sam radila u operacionoj sali i navikla sam na njih. To je kao kada neku pjesmu voliš, slično kao i kod auta, najdraži mi je Bentley, ali ne mogu da ga vozim", poručila je ona.

Direktorica KCUS-a je istaknula da službena adresa kabineta direktora KCUS-a nije službena komunikacija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)