Danas na snazi meteoalarm, objavljeno i upozorenje: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do petka

0
Radiosarajevo.ba
Danas na snazi meteoalarm, objavljeno i upozorenje: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do petka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Žuti meteoalarm upaljen je za područje skoro cijele BiH, a meteorološko upozorenje glasi:

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće."

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan Sedlo, Sokolac 12; Sarajevo 14; Bugojno, Drvar, Livno, Široki Brijeg, Trebinje 15; Bihać, Gradačac, Tuzla, Zvornik 16; Banja Luka, Mostar, Prijedor, Sanski Most, Zenica 17; Neum 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

EURO 2024 | Rasplet u grupama E i F: Danas saznajemo sve učesnike osmine finala

EURO 2024 | Rasplet u grupama E i F: Danas saznajemo sve učesnike osmine finala

Bioprognoza: Uz nestabilno vrijeme, kod hroničnih bolesnika su moguće jače tegobe, osobito u toplijem dijelu dana, kada će osim relativno visokih temperatura, problem predstavljati i porast sadržaja vlage u zraku, te izraženiji osjet sparine. Preporučljivo je u ovom periodu izbjegavati teže fizičke napore. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, malaksalosti, nervoze.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su mogući jači pljuskovi, praćeni jakim udarima vjetra, ponegdje i gradom. U drugom dijelu dana postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Tokom dana padavina prestaju uz postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura zraka oko 22 °C.

Zemljotres u Bosni i Hercegovini

Zemljotres u Bosni i Hercegovini

U utorak u sjevernim područjima Bosne jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C.  

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.  

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 °C.  

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 34 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije