Danas kiša i 18 stepeni: Objavljena i prognoza za dane vikenda

Radiosarajevo.ba
Danas kiša i 18 stepeni: Objavljena i prognoza za dane vikenda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo, 26. maj 2020.

Jutros je u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno vedro, a u ostatku Bosne pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje na istoku i sjeveru Bosne pada slaba kiša.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 2; Sokolac 5; Ivan Sedlo, Srebrenica 8; Sarajevo, Tuzla 9; Zenica, Zvornik 10; Bugojno, Doboj, Livno 11; Drvar 12; Bihać, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most 13; Banja Luka, Trebinje 14; Grude, Mostar, Prijedor, Stolac 15; Široki Brijeg 16; Neum 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 937 hPa, za 5 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: U Bosni, jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada su pod uticajem nestabilnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće tegobe poput nervoze, glavobolje i iscrpljenosti, zbog čega je poželjno reducirati aktivnosti. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji u poslijepodnevnim satima. Uz više sunca, u Hercegovini će opšta slika biti ljepša.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro uz postepen porast naoblake tokom dana. Prije podne slaba kiša je moguća na istoku, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Poslije podne pljuskovi i grmljavina se očekuju u većem dijelu Bosne, kao i ponegdje na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. U večernjim satima vjetra u skretanju na jugozapadni. Dnevna temperatura od 16 do 22, na jugu i sjeveru zemlje do 26 °C. U Sarajevu veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne je moguća kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom. Dnevna temperatura oko 18 °C.

U četvrtak u jutarnjim satima u centralnim i sjevernim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu poslijepodneva porast naoblake sa zapada. Vjetar umjeren do jak jugozapadni. U kasnim večernjim satima očekuju se olujni udari juga. Jutarnja temperatura od 9 do 16, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu do 20, a dnevna od 22 do 28 °C.

U petak oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, gdje se iste kreću i intervalu od 50 do 80, lokalno oko/iznad 100 l/m2. U ostatku zemlje očekivana količina padavina, uglavnom, od 2 do 10, lokalno do 15 l/m2. Vjetar umjeren do jak, sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetra u postepenom slabljenju. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 22, a dnevna od 18 do 24 °C.

U subotu umjereno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 21 do 27 °C.

U nedjelju umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana u Bosni si mogući rijetki lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 21 do 28 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije