Stiglo pojašnjenje: Evo ko i kako može koristiti vaučere za ljetovanje u BiH

Radiosarajevo.ba
Stiglo pojašnjenje: Evo ko i kako može koristiti vaučere za ljetovanje u BiH
Foto: Nezavisne novine / Građani ne moraju ići na ljetovanje preko agencije

Ministrica trgovine i turizma RS Suzana Gašić pojasnila je danas nakon sjednice Vlade RS kako će građani u tom bh. netitetu koristiti turističke vaučere.

Prvi korak je raspisivanje javnog poziva kako bi se privredni subjekti, koji budu zainteresovani za saradnju na ovom projektu, mogli prijaviti. To su oni koji pružaju usluge smještaja i turističke agencije, preko kojih će se moći ugovarati aražmani," istakla je Gašić.

Spisak će zatim biti objavljen na stranici Vlade RS i dostupan širokoj javnosti i građani će znati kod koga mogu da rezervišu smještaj.

"Pravo na korištenje vaučera ima svaki punoljetni građanin sa prebivalištem u RS. Građani će moći da se prijave za korištenje pomoću aplikacija. Preduslov će biti da su prethodno već rezervisali smještaj na teritoriji RS," rekla je Gašić, prenosi mondo.ba.

Ona je istakla da je cilj pomoći privredi i turizmu RS, ali i da se osvijeste građani da bar dio odmora provedu u RS.

"Građani ne moraju ići preko agencije. Takođe, postoje različite mogućnosti. Ako želite da provedete samo tri noći na nekom mjestu, imate pravo da iskoristite jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ako se vaš odmor sastoji od četiri ili više noćenja, za tu smještajnu jedinicu imate pravo da iskoristite dva vaučera ," objasnila je Gašić.

Gašićeva je navela da će iz Kompenzacionog fonda RS biti izdvojena određena sredstva za subvencionisanje smještaja.

Uslovi za prijavu subjekata će biti izmirene sve obaveze i dugovanja, kao i da imaju minimalno četiri zaposlena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije