Danas je Dan žalosti u Federaciji BiH i RS nakon trostrukog ubistva u Gradačcu

0
Radiosarajevo.ba
Danas je Dan žalosti u Federaciji BiH i RS nakon trostrukog ubistva u Gradačcu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastava na pola koplja

Povodom trostrukog ubistva u Gradačcu, koje se dogodilo u petak, 11. augusta, danas je u Bosni i Hercegovini Dan žalosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 14. augusta na telefonskoj sjednici donijela odluku kojom se 16. august proglašava Danom žalosti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Isto je odlučeno u bh. entitetu RS. U Brčko distriktu je Dan žalosti bio u ponedjeljak, na dan dženaze ubijene Nizame Hećimović.

U obrazloženju je istaknuto da Vlada Federacije BiH odluku donosi radi izražavanja saučešća i suosjećanja sa porodicama žrtava stravičnih ubistava u Gradačcu, koja su se desila 11. augusta ove godine.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Kavazović o zločinu u Gradačcu: Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti je grijeh najgore vrste

Kavazović o zločinu u Gradačcu: Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti je grijeh najgore vrste

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Podsjetimo, život Nizame Hećimović ugašen je u petak, 11. augusta, od ruke njenog partnera Nermina Sulejmanovića. Nekoliko dana prije nego što je ubijena, Nizama je Nermina prijavila za porodično nasilje.

Nizama Hećimović
Foto: Facebook: Nizama Hećimović

Četiri dana prije ubistva sutkinja Opštinskog suda u Gradačcu donijela je rješenje kojim se ne određuje mjera zabrana prilaska nasilniku. Predsjednica suda je to rješenje opravdala riječima da policija nije dostavila dokaze.

Nakon što je ubio Nizamu, prenoseći sve to uživo na Instagramu, Nermin je otišao u grad gdje je svirepo ubio Denisa i Đengiza Ondera, sina i oca, koje je poznavao od ranije i s kojima je bio u sporu.

U svom napadu ranio je i tri osobe. Prvo Nizaminog rođaka, kod kojeg se sa djetetom skrivala nakon što je pobjegla od nasilnika, Denisovu majku, kao i policajca koji je pokušao da ga zaustavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije