Danas iznošenje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću: Traže da se 'ukine' presuda

1
Fena
Danas iznošenje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću: Traže da se 'ukine' presuda
Foto: EPA-EFE / Jovica Stanišić i Frenki Simatović

Žalbena ročišta u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, bit će održana 24. i 25. januara, saopćili su ranije na statusnoj konferenciji iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica MMKS-a, najavila je da će Stanišić i Simatović žalbu iznijeti danas, kada će moći lično da se obrate Sudu, a da će Tužilaštvo svoje argumente iznijeti naredni dan.  

Mehanizam je u junu 2021, nakon obnovljenog postupka, donio prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina

Pretresno vijeće konstatovalo je brojne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a odgovornost Stanišića i Simatovića utvrdilo je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnih premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

U žalbenom podnesku su Stanišić i Simatović zatražili od Mehanizma da ukine presudu i da donese odluku da nisu krivi ili da im smanji kaznu.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, bili su optuženi da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije