Danas istekao rok: Ustaški nazivi ulica i dalje u Mostaru

9
Radiosarajevo.ba
Danas istekao rok: Ustaški nazivi ulica i dalje u Mostaru
FOTO: AA / Stari most u Mostaru

Odjel za urbanizam i građenje Mostara do 6. decembra nije promijenio nazive ulica koje u zapadnom dijelu ovoga grada nose ime po civilnim i vojnim funkcionerima ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

Ovaj odjel je imao rok od 30 dana da ispoštuje odluku Gradskog vijeća koje je 14. jula izmijenilo imena šest ulica, te da ih upiše u registar i označi kućne brojeve, piše RSE.

Gradsko vijeće odlučilo je u julu da se ulici dr. Mile Budaka, zvaničnika u Vladi tzv. Nezavisne države Hrvatske, vrati predratni naziv Alekse Šantića. Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u Vladi NDH, dobila je novi naziv Ulica Tina Ujevića, dok je Ulica Đure Spuževića dobila naziv Ulica Ismeta Ice Voljevice. Ulica tabornika Ive Zelenike od odluke Gradskog vijeća Mostara zove se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste. Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

Deutsche Welle o promjeni imena ulica: Ustaše više ne stanuju u Mostaru

Deutsche Welle o promjeni imena ulica: Ustaše više ne stanuju u Mostaru

Poslijeratne nazive ulica dalo je 1995. tadašnje Općinsko vijeće u takozvanom zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tada je odlučeno da tih šest ulica bude nazvano po zvaničnicima NDH.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Hrvatska demokratska zajednica BiH) nedavno je izjavio kako izmjena naziva ulica nije obavljena zato što od ranije Grad Mostar "nema uređenu tu oblast".

On je kazao i da se još ne zna kako će izgledati nove table, te je bilo "suludo da idemo sad u nekakvu ad hoc akciju da to promijenimo". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije