Danas i sutra kiša i snijeg - meteorolozi objavili prognozu i za dane vikenda

Radiosarajevo.ba
Danas i sutra kiša i snijeg - meteorolozi objavili prognozu i za dane vikenda
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Jutros je u Bosni oblačno s kišom. U Hercegovini je umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica -2; Ivan-sedlo 5; Livno i Sokolac 6; Bugojno, Drvar i Sarajevo 7; Jajce i Trebinje 8; Bihać, Mostar, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zenica 9; Banja Luka, Bijeljina, Prijedor i Zvornik 10; Doboj, Gradačac i Neum 11°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939hPa, za 3hPa je viši od normalnog i opada.

Bioprognoza: Uz tmurno vrijeme praćeno padavinama, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod osjetljivih osoba moguće su nešto jače tegobe, pretežno u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Osjet hladnoće će također biti izraženiji, stoga je preporučljivo adekvatno se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od nižih temperatura, posebno tokom jutra.

Danas u Bosni oblačno s kišom veći dio dana. U Hercegovini prijepodne umjerena naoblaka, a u drugom dijelu dana oblačno sa slabom kišom. Na vrhovima planinama će padati i snijeg. Postepen prestanak padavina od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. U noći na petak smanjenje oblačnosti. Danas padavine nisu obilne. Očekuje se između 5 i 10 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Sredinom dana jači vjetar je moguć na sjeveroistoku Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu zemlje od 15 do 19°C. U Sarajevu oblačno s kišom veći dio dana. Poslijepodne prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11°C.

U petak u jutarnjim satima novo naoblačenje sa sjevera. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu u Bosni se očekuje slaba kiša. Snijeg će padati na vrhovima planina. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 14 do 17°C.

U subotu umjerena naoblaka na jugu zemlje. U većem dijelu zemlje prijepodne oblačno. U Bosni u jutarnjim satima lokalno slaba kiša. U drugoj polovini dana se očekuje postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 16°C, na jugu zemlje od 17 do 20°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća magla ili niska naoblaka. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 22°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije