Danas ekshumacija tijela pronađenih u masovnoj grobnici na Igmanu

Radiosarajevo.ba
Danas ekshumacija tijela pronađenih u masovnoj grobnici na Igmanu
Foto: Institut za nestale BiH / Ekshumacija

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, pronađena je grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini s područja Donjih Hadžića, a za čijim ostacima se godinama bezuspješno tragalo.

Na Igmanu pronađeno sedam tijela, poznato i kada će biti izvađena iz masovne grobnice

Danas se na ovom lokalitetu nastavlja ekshumacija posmrtnih ostataka, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić, navodeći kako će danas biti ekshumirano sedam tijela uz prisustvo patologa Hamze Žuje.

Nakon što se završi ekshumacija provjerit će se da li u donjim slojevima grobnice ima još posmrtnih ostataka.

Riječ je o kompletnim skeletima žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su pripadale grupi od 12 osoba iz Donjih Hadžića koje su preko Igmana pokušavali pobjeći do teritorije pod kontrolom Armije RBIH, ali su na ovom lokalitetu sačekani i likvidirani.

Fazlić je navela kako je iskopano i dosta odjeće i čahura koje su pomogle prilikom otkrivanja lokacije grobnice.

Ferida Nišić, sekretar Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići, navela je da je lokacija otkrivena na osnovu izjava privođenih osoba.

S obzirom na to da je grobnica dosta duboka, na iskopavanju će se raditi još najmanje dva dana. Kako je područje Igmana nedavno deminirano, radit će se intenzivno i na pronalasku drugih masovnih grobnica za koje se pretpostavlja da se nalaze na ovoj planini.

Na mjestu događaja nalazi se tužilac Tužilaštva BiH, istražitelji Instituta za nestale, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i zaposlenici KJP "Sarajevo-šume", JKP "Komunalac", civilne zaštite te pogrebnog društva.

Grobnica se nalazi na izuzetno nepristupačnom terenu.

U grobnici su pronađeni i pojedini identifikacioni dokumenti, ali će identitet žrtava biti poznat tek nakon DNK analize.

Na mjestu događaja nalaze se i porodice žrtava, koje čekaju prve zvanične potvrde da su pronađena tijela njihovih najmilijih. Informacije o tačnom identitetu žrtava porodice će imati tek za nekih 30-40 dana.

Radnje na otkrivanju ove grobnice poduzete su uz naredbe Suda BiH pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Fazlić napominje da bi porodice informacije o tačnom identitetu žrtava trebale imati u narednih 30 do 40 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije