Danas dodjela certifikata za uvođenje 4G mreže

Radiosarajevo.ba
Danas dodjela certifikata za uvođenje 4G mreže
Mobile Europe / Građani Bosne i Hercegovine 4G Plus mrežu u mobilnoj telefoniji moći će koristiti od početka maja

Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti svečano uručene dozvole telekom operaterima za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, tj. za uvođenje 4G mreže.

Slijedom donošenja Odluke o dodjeli dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga posredstvom mobilnih pristupnih sistema, odnosno uvođenju 4G mreže, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će uručiti spomenute dozvole telekom operaterima u BiH.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović je još krajem prošle godine podvukao za Radiosarajevo.ba da je mobilna 4G mreža u svijetu postala standard te da samo BiH kaska za tim, ali samo zbog nedostataka političke volje.  

 „Mobilna mreža 4G generacije u svijetu je postala standard, tužno je da smo mi još uvijek na 3G, dok su komšije daleko ispred nas. Šta god da je za to razlog, politički ili tehničke, ali kaskamo za regionom i svijetom. Ipak mislim da u BiH postoje tehnički kapaciteti za uvođenje 4G mreže, mislim da se radi o nedostatku političke volje“, smatrao je tada Mrdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije