Danas 17 stepeni: Sljedeće sedmice očekuju se orkanski udari u BiH!

Radiosarajevo.ba
Danas 17 stepeni: Sljedeće sedmice očekuju se orkanski udari u BiH!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno vedro. Više oblačnosti ima u Krajini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne i zapadu Hercegovine. Po kotlinama u centralnom i istočnom dijelu Bosne ima i magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac -4; Bugojno 1; Livno i Zenica 2; Bjelašnica, Jajce, Sanski Most i Srebrenica 3; Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 4; Bijeljina, Grude i Široki Brijeg 5; Brčko, Stolac i Zvornik 6; Bihać 7; Mostar i Trebinje 8; Gradačac 11°C. 

Bioprognoza: Poboljšanje vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura tokom dana, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti. Tokom jutra i večeri biće svježije, stoga je poželjno biti oprezniji, prikladno se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Danas više oblačnosti se prognozira u Hercegovini, Krajini, sjevernim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U centralnim i istočnim područjima Bosne mala do umjerena naoblaka. Krajem dana lokalno slaba kiša u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C. U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 17°C.

U subotu više oblačnosti se prognozira u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini rijetko može pasti i malo kiše. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. U drugoj polovini dana očekuju se i jaki udari juga brzine 45 do 65 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 23°C, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 26°C.

U nedjelju  prije podne oblačno se prognozira u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Od sredine dana i u ostalim područjima postepeno naoblačenje. U drugoj polovini jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu zemlje lokalno slabije padavine. U cijeloj zemlji vjetrovito. Jaki udari juga brzine od 45 do 65 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne između 14 i 18°C. U većem dijelu Bosne najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 23°C.

U ponedjeljak  jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. U većem dijelu Bosne slaba kiša. Djelomično vedro na cijelom sjeveru zemlje. Vjetar većinom umjerene jačine južnog smjera. Jako jugo na zapadu i jugozapadu Bosne. Očekivani su i jaki udari juga od 40 do 60 km/h. Olujnih udara juga do 70 km/h može biti na zapadu i jugozapadu Bosne. Krajem dana i tokom noći na utorak prognozira se jačanje juga sa izglednim jakim olujnim čak i orkanskim udarima od 75 do 100 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne između 13 i 18°C. U većem dijelu Bosne najviša dnevna temperatura zraka između 16 i 23°C.

U utorak  prognozira se prelazak padavina sa zapada od ranih jutarnjih sati postepeno prema istoku zemlje. Jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. Prije podne postepeno razvedravanje od Krajine prema istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. Vjetrovito dio prijepodneva. U drugoj polovini dana slabljenje juga. Temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije