Dan Preda: Za napredak BiH potrebno osigurati usvajanje Zakona o akcizama

Fena
Dan Preda: Za napredak BiH potrebno osigurati usvajanje Zakona o akcizama
Cristian Dan Preda, izvjestilac Europskog parlamenta za BiH sastao se danas s Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, kojem je prenio podršku Europskog parlamenta u naporima BiH na putu u EU.

Dan Preda je ovu priliku iskoristio da pozove predstavnike političkih partija da osiguraju usvajanje zakona o akcizama, te je upozorio da je riječ o zakonu koji osigurava dalji napredak BiH.

"Moja poruka svim predstavnicima političkih partija je da budu odgovorni", naglasio je.

Kada je riječ o Upitniku EU, Dan Preda je kazao kako Europa i dalje očekuje kredibilne odgovore, te je pozvao sve aktere da ulože zajedničke napore kako bi pokazali međusobno povjerenje.

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula istakao je da podaci pokazuju kako je BiH, u posljednje vrijeme, savladala neke prepreke.

"Podržavamo europski put BiH, ali bih volio osjetiti da i u BiH postoji jasan konsenzus o političkoj budućnosti ove države. To će biti lako provjerljivo na nekoliko tačaka, prije svega reformski put koji je neophodan da bi ova država napredovala", istaknuo je i podsjetio koliko je taj put složen.

Sa žaljenjem je konstatirao da BiH jedina, od svih država koje pristupaju EU. nema parlamentarni nadzor nad postupkom pridruživanja. Upozorio je da BiH mora uložiti napore da realizira svoje europske ambicije „jer je ovo vrijeme u kojem se postavlja ozbiljno pitanje da li su procesi evropskih integracija i procesi evropskog proširenja i dalje identični procesi“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije