Dan kada su Tuzlaci pokazali kako se brani ljudsko dostojanstvo

Fena
Dan kada su Tuzlaci pokazali kako se brani ljudsko dostojanstvo
U Tuzli je danas nizom aktivnosti obilježeno četvrt stoljeća od odbrane ovog grada tokom agresije na BiH, a 15. maj upisan kao Dan odbrane Tuzle, jedan je od najvažnijih datuma u novijoj historiji "Grada soli“.

Na današnji dan 1992. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine - Stanice javne bezbjednosti Tuzla, odbranili su Tuzlu od paravojske tzv. Srpske Republike, osnovane u Banjoj Luci 12. maja 1992. i stavljene pod komandu  Ratka Mladića, te pripadnika Vojske Jugoslavije koji su tada napali ovaj grad.

Obilježavanje ovog značajnog datuma za Tuzlake, ali i BiH počelo je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća i vijenaca na spomeniku poginulim braniteljima BiH i Tuzle u ulici Armije BiH (Brčanska Malta).

Cvijeće i vijence su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti FBiH, Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla, boračkih, nevladinih organizacija te političkih stranaka, kao i građani.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je da je do 15. maja 1992. izvršena brutalna agresija na Biljeljinu, Zvornik, Bratunac, Vlasenicu, Srebrenicu.

-Današnjim danom želimo da se sjetimo svih branioca BiH koji su dali  živote i dijelove tijela za odbranu BiH i onih koji su dali svoju mladost - kaže Bukvarević.

Navodi da je Grad Tuzla grad patriotizma te da je dala pet brigada u Armiji BiH, a ističe da  je Armija BiH bila antifašistička, odbrambena, oslobodilačka vojska, koja je branila sve gradove i građane i hiljadugodišnji način života na ovim prostorima.

- Danas se obilježava jedna od pobjeda Armije RBiH, pripadnika Oružanih snaga, jer je odbranjen grad Tuzla, odbranjeno je naoružanje teritorijane odbrane, i omogućeno da se brane drugi dijelovi BiH - naglašava Bukvarević.

Poručio je da su strahote koje su se desile za vrijeme agresije  poruka svim građanima BiH da grade mir i suživot, jer sve majke podjednako žale za svojim sinovima.

Ratni načelnik općine Tuzle Selim Bešlagić smatra da je 15. maj bio dan kada su Tuzlaci pokazali kako se brani ljudsko dostojanstvo, te da su pokazali maksimalnu hrabrost, kao i svi drugi branioci BiH.

-Ponosan sam na građane Tuzle, jer je otada počela prava odbrana Tuzle i BiH i ponosan sam na sve one koji su svojim životima branili ovu državu, a krivo mi je što to mi u društvu ne možemo jednom da shvatimo i napravimo od toga ono što treba da bude, 15. maj je dan ponosa - poručio je Bešlagić.

Načelnik tadašnje Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić navodi da je Tuzla, kako kaže, bila fenomen, jer je u najteže vrijeme očuvala jedan građanski koncept zajedničkog života, multikuturalnost, multietničnost. Smatra i da je nakon 25 godina taj grad očuvao te civilizacijske vrijednosti i može da posluži kao nukleus za jedinstvo.

Vijenci i cvijeće položeni su i na spomen-obilježjima Slana Banja u Tuzli, a upriličena je i ceremonijalna povorka pripadnika OSBiH i građana Tuzle.

Predviđena je i akademija u Narodnom pozorištu Tuzla povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, kao i tradicionalni susret pripadnika OSBiH na Panonskim jezerima u popodnevnim satima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije