Dan GP BiH: Migrantska kriza i nedostatak kadra na granici najveći izazov

AA
Dan GP BiH: Migrantska kriza i nedostatak kadra na granici najveći izazov
Povodom Dana i 18. godišnjice Granične policije BiH (GP BiH) upriličena je prigodna svečanost na kojoj su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima.

Ukazano je na aktivnosti koje su realizovali pripadnici GPBiH, ali i na nedostatke kada su u pitanju kadrovi, posebno ukazujući na problem sa osobljem na graničnim prelazima, u vrijeme velikog priliva ilegalnih migranata. 

Direktor GP BiH Zoran Galić u obraćanju je kazao da je ova agencija organizacijski i funkcionalno stabilna i bez obzira na sve poteškoće u radu učinkovita u izvršenju povjerenih zadaća. 

"Od svog osnivanja ova institucija uvijek je imala probleme u nedostatku kadrova pa tako i danas. Prema aktuelnom pravilniku nama nedostaje više od 500 uposlenika. Trenutno je na školovanju klasa kadeta čime ćemo dobiti još 100 policajaca", rekao je Galić. 

Prema njegovom riječima, GP BiH danas raspolaže solidnom opremom i pored kadrovskog deficita nisu zadovoljni ni infrastrukturom na graničnim prelazima. Pokazali su, kazao je Galić, spremnost da sarađuju sa svim institucijama u BiH. Podsjetio je da isu imali intenzivnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske, a ništa manja saradnja nije ni sa institucijama Srbije i Crne Gore. 

"Želim posebno apostrofirati problem sa kojima se suočavamo u pogledu migrantske krize kao globalnim problemom. Za razliku od prošlih godina, na našu žalost, ovaj problem se reflektirao na čitav prostor naše zemlje pa i na Graničnu policiju BiH. Zasigurno, ovo je najveći izazov za ovu instituciju od njenog osnivanja", istakao je Galić.

Naglasio je da u ovakvoj situaciji privremeno raspoređuju policijske službenike i specijalističku opremu na one dijelove granice gdje je najveći priliv migranata

"Nedostatak službenika na nekim dijelovima granice pokušavamo nadoknaditi korištenjem sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice. Očekujem jaču borbu u suzbijanju i otkrivanju korupcije na samoj granici", dodao je Galić.

O migrantskoj krizi i iznalaženju rješenja govorio je danas i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić

"To je jedna od najboljih policijskih agencija u BiH koja ima jako složenu zadaću. Ta zadaća se u posljednjih šest mjeseci malo usložila s obzirom da imamo povećan broj ilegalnih migranata", pojasnio je Krešić. 

Podsjetio je da je migrantska ruta zatvorena 2016. godine, ali da su uspostavljene nove ilegalne rute, a jedna od njih ide i kroz BiH

"Od GP BiH i svih agencija za provođenje zakona očekuje se odlučan odgovor i provođenje zakona. Danas su na testu najviše granična policija i Služba za poslove sa strancima BiH. Njima je potrebna posebna podrška. Moramo dati kvalitetniji odgovor na pitanje ilegalnih migracija u BiH. Problem je što su ove osobe koje ulaze uglavniom bez identiteta. Ulaze iz nama susjednih država i bojim se da ćemo morati zamoliti i razgovaramo sa susjednim državama da se više i aktivnije uključe u problem", rekao je Krešić.

Sutra, kako je kazao, planiraju održati regionalnu konferenciju o ilegalnim migracijama i otvoreno razgovarati o problemu. Pomoć, kazao je Krešić, potrebna je i od međunarodnih institucija i organizacija, a ključni problem je novac

"U ovom trenutku imamo više od 6.000 registrovanih ulazaka u BiH. Ne znamo tačno koliko ih je izašlo i prešlo u Hrvatsku i tu moramo uspostaviti bolju i jaču saradnju. Neće biti dobro ako BiH ostane dugo krajnja destinacija ilegalnim migrantima i ako se oni ovdje akumuliraju. Može biti jako loš scenarij u tom segmentu", poručio je Krešić.

Prisutne je pozvao na saradnju kada je ovaj problem u pitanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije