Zoran Galić: Migranti su problem, ali još nismo u krizi

Radiosarajevo.ba
Zoran Galić: Migranti su problem, ali još nismo u krizi
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zoran Galić
Situaciju sa migrantima nazvao bih složenijim problemom, ali ne i krizom, kako se to često predstavlja, i to ukoliko govorimo o prethodna dva do tri mjeseca kada je i došlo do enormnog povećanja broja migranata.

To za EuroBlic kaže direktor Granične policije BiH Zoran Galić, koji ističe da je ova služba tokom 2018. spriječila ilegalni ulazak u BiH za 2.603 migranta. Takođe, akcijama GP i u saradnji sa policijama entiteta i kantona otkrivene su još 1.723 osobe neposredno nakon ilegalnog prelaska granice BiH. O eventualnom angažmanu Oružanih snaga BiH na zaštiti granice i o tome da li je moguće njeno potpuno zatvaranje za migrante, kako to ovih dana čujemo od pojedinih političara, Galić nije želio da govori „jer to nije njegova nadležnost“.

Koje tehnike migranti najčešće koriste u pokušaju da se domognu BiH?

Ilegalni migranti se najčešće kreću sporednim komunikacijama i šumskim putevima koristeći mape, skice i navigacione uređaje. Od oktobra 2017. GPBiH preduzima vanredne mjere u zonama koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, što podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno - tehničkih sredstava. Od početka 2017. kada su na međunarodnim graničnim prelazima Rača, Deleuša, Karakaj i Izačić registrovani slučajevi korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, obavezno pregledamo sva teretna vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

Da li možete da se izborite sa krijumčarima migrantima?

Identifikovali smo više od trideset osoba u dvije organizovane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku. Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentovano je da su prokrijumčarili najmanje 100 stranih državljana.

Kako ste pojačali kontrolu granice u kriznim područjima – premještanjem policajaca sa drugih dijelova granice ili na neki drugi način?

Prvi vid podrške dobili smo 18. maja na istočnom dijelu granice, naročito na području Višegrada, dok su naše snage preraspoređene na području istočne Hercegovine, Zvornika i drugih manjih žarišta. Policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i SIPA angažovani su zajedno sa našim policijskim službenicima i ovo pojačanje donijelo je konkretne rezultate u vidu povećanog procenta odvraćenih ilegalnih migranata na području Višegrada prethodnih nekoliko dana.

Da li je prebacivanje graničnih policajaca na krizna poručja oslabilo kontrolu granice BiH na drugim mjestima?

Ne. U prva tri mjeseca 2018. ostvarujemo bolje rezultate rada nego u istom periodu 2017. u oblasti otkrivanja lažnih dokumenata, krijumčarenja roba i drugih oblika prekograničnog kriminala koji nemaju veze s problemom ilegalnih migracija. Nedostatak službenika na nekim dijelovima granice nadoknađujemo korištenjem sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice. Granična policija je solidno tehnički opremljena, ali je činjenica da se oprema mora stalno obnavljati što podrazumijeva dodatne troškove. Takođe, vanredno preraspoređivanje službenika iz jedne u drugu organizacionu jedinicu podrazumevaju značajno veće materijalne troškove za smještaj službenika, službena putovanja, gorivo, amortizacija vozila, što nije predviđeno u budžetu. Ukoliko se ovaj problem nastavi, vjerovatno će iziskivati i rebalans budžeta.

Da li ste zadovoljni saradnjom sa MUP-om RS-a?

Saradnja s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima intenzivirana je prethodnih mjeseci kada smo održali i sastanke u vezi ilegalnih migracija na centralnom nivou. Na sastancima je razmatrana mogućnost organizovanja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, formiranja zajedničkih istražnih ili operativnih timova, te pružanja pomoći službenicima GPBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije