Dan bijelih traka bit će obilježen i u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Dan bijelih traka bit će obilježen i u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Veliki park u Sarajevu

Dana bijelih traka 31. maja ove godine bit će obilježen i u Sarajevu na Ajfelovom mostu na Skenderiji sa početkom u 12 sati.

Pod sloganom Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje simboličnim programom aktivisti i aktivistkinje namjeravaju odati počast prijedorskim žrtvama i solidarisati se sa borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo Prijedora da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

Mirovno okupljanje u Sarajevu organizuje se simultano sa okupljanjem roditelja i rodbine ubijene djece u Prijedoru koji će se okupiti i ove godine kako bi od lokalnih vlasti u Prijedoru zahtijevali pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

Aktivnost u Sarajevu i Prijedoru zajednički organizuju građani i građanke okupljenih u Inicijativu Jer me se tiče s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju sa različitim opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i regiona. 

„Pod sloganom 'za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje' želimo iskazati našu kontinuiranu solidarnost sa prijedorskim žrtvama i aktivistima i aktivisticama iz Prijedora koji godinama uporno i dostojanstveno insistiraju na svom pravu na sjećanje. Nažalost, zbog aktuelne pandemije, nismo u prilici da im se i ove godine pridružimo u mirnoj šetnji Prijedorom, ali im organiziranjem skupa u Sarajevu još jednom šaljemo poruku ohrabrenja da istraju u svojoj namjeri. Istovremeno, ne zaboravljamo ni sve druge žrtve koje se bore sa različitim opstrukcijama i kojima je uskraćeno pravo na sjećanje, dižemo glas protiv negiranja ratnih zločina i ukazujemo na važnost izgradnje kulture sjećanja koja bi vodila ka izgradnji mira kao boljeg i pravednijeg društva za sve“, navodi se u saopćenju neformalne grupe aktivista okupljenih oko Inicijative Jer me se tiče. 

U Sarajevu će 31. maja 2020. biti na Ajfelovom mostu biti postavljen privremeni memorijal za ubijenu djecu u Prijedoru nastao po ideji umjetnice Elme Selman.

Dan bijelih traka mogu obilježiti svi građani i građanke tako što će na ruci nositi bijelu traku a na prozor ili balkon postavi bijelo platno. Dan bijelih traka je poziv građanima i građankama da prepoznaju diskriminaciju žrtava u svojoj lokalnoj zajednici i da od lokalnih vlasti zahtijevaju jednak tretman prema svima bez obzira ne etnički identitet.

Organizatori okupljanja u Sarajevu i Prijedoru u saopćenju navode da se unaprijed ograđujemo od onih koji simbol bijelih traka upotrijebe za promociju političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanje mržnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije