Nikšić o Socijaldemokratskom pokretu: Okupljanje propalih ljevičara

Radiosarajevo.ba
Nikšić o Socijaldemokratskom pokretu: Okupljanje propalih ljevičara
/ Damir Nikšić

Ovo je izgleda oproštajno okupljanje jedne propale generacije ljevičara - komentar je zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Nikšića na tvrdnju da je formiran inicijalni odbor Socijaldemokratskog pokreta čiji je član, između ostalih, Zlatko Lagumdžija.

U BiH se osniva nova stranka: Da li je Zlatko Lagumdžija inicijator?

Nikšić, koji je isključen nedavno iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, nije štedio svoje nekadašnje stranačke kolege i druge političare.

Sugerirao im je da su to "mogli uraditi kod Bakira na vikendici".

"Ovaj pokret je jedna fosilizirana krasta koja se decenijama formirala na političkoj ljevici i koja, kada konačno otpadne na onu stranu kuda uporno vuče, a to je prema SDA-ovskom socijal-nacionalizmu, ima da oslobodi prostor i uslove za zamlađivanje istinske ljevice, tj. za klijanje i rast nove, progresivne, slobodarske, mlade, radikalne zelene ljevice u Bosni i Hercegovini", rekao je Nikšić.

Tucaković o Socijaldemokratskom pokretu: Igraju se našim imenima

Za ovog kantonalnog zastupnika onaj ko je na ljevici nije sa spomenutim ljudima koji, kako je rekao, ne predstavljaju ništa novo kako na ljevici, tako i na političkoj uopšte.

Na spisku inicijalnog odbora se nalazi ukupno 30 imena i prezimena bivših ali i aktuelnih bosanskohercegovačkih političara, pravnika, profesora...

"Ivo Komšić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirović, Zoran Blagojević, Nihad Čolpa, Denis Gratz, Nurko Grebović, Ernest Imamović, Zoran Jovanović, Rasim Kadić, Igor Kamočaji, Željko Komšić, Lidija Korać, Adil Kulenović, Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, fra Petar Matanović, Hakija Meholjić, Zoran Mikulić, Hasan Muratović, Senka Nožica, Mario Pejić, Krsto Simić, Emir Suljagić, Lamija Tanović, Alen Tucaković, Emir Turkušić, Esad Zgodić, Emir Zlatar“, navodi se u tvrdnji portala The Bosnia Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije